wtorek, 22 grudnia 2015

Makowiec japoński/kakaowy z jabłkami

Jeśli lubicie ciasta z makiem ten przypadnie Wam do gustu, może zastąpić doskonale w Święta makowiec zwijany, jest prosty i szybki w przygotowaniu.

Przepis pochodzi ze starego zeszytu mojej mamy :)



Składniki:

30 dkg maku sparzyć i zmielić (1 lub 2 razy)
30 dkg cukru
30 dkg masła
6 jajek (zółtka i białka osobno)
40 dkg jabłek (4 średnie jabłka starte na tarce albo mus jabłkowy)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek kaszki mammy
2 łyżki kakao
olejek migdałowy
bakalie( rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa po garści z każdego)





Wykonanie:

Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem i dodawać po jednym żółtku do tego dodać zmielony mak, jabłka, kaszkę olejek, kakao i bakalie


a na koniec ubita pianę z białek.


Piec około 45 min w temp. 180 stopni C- zawsze przed wyjęciem sprawdzić czy jest upieczone.

Blacha o wymiarach około 24/33 cm


wierzch posypać cukrem pudrem



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz