Co roku jednak wygląda i smakuje nieco inaczej.W tym roku zrobiony jest z masy ze stopionych "krówek"
Ciasto:
25 dkg mąki pszennej
25 dkg kaszki manny
25 dkg KASI
125 dkg cukru
2 żłótka
2 łyżki Śmietany
cukier waniliowy
pół łyżeczki sody
Masa:
30 dkg cukierków krówek
1/2 tabliczki czekolady- u mnie mleczna
3 łyżki Śmietany 18%
Wykonanie:
z podanych składników na ciasto zagniatam kruche ciasto i wkładam na chwilkę do zamrażarnia.
wyjmuję ciasto i wykładam nim wyłożoną papierem blachę 23/33 zostawiam trochę ciasta na zrobienie wałeczków które będą brzegami mazurka. Doklejam brzegi do ciasta i delikatnie widelcem robię wzorek. Ciasto wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 20 min aż się zrumieni.
W czasie pieczenia ciasta roztapiam w garnuszku krówki ze śmietaną i czekoladą na bardzo małym ogniu cały czas mieszając aż się połączą i powstanie jednolita masa.
Po wyjęciu i delikatnym wystudzeniu ciasta smaruję masą i jak lekko przestygnie, robię ozdoby z bakalii i cukierków.
W tym roku jest to dzieło moich dzieci i ich projekt graficzny ;)
WESOŁYCH I SMACZNYCH ŚWIĄT !!!