sobota, 4 kwietnia 2015

Mazurek z masą krówkową

Z okazji Świąt Wielkanocnych zawsze robię mazurka, dzieci go uwielbiają i jest u nas już tradycją.
Co roku jednak wygląda i smakuje nieco inaczej.W tym roku zrobiony jest z masy ze stopionych "krówek"



Składniki:

Ciasto:

25 dkg mąki pszennej
25 dkg kaszki manny
25 dkg KASI
125 dkg cukru
2 żłótka
2 łyżki Śmietany
cukier waniliowy
pół łyżeczki sody

Masa:

30 dkg cukierków krówek
1/2 tabliczki czekolady- u mnie mleczna
3 łyżki Śmietany 18%

Wykonanie:

z podanych składników na ciasto zagniatam kruche ciasto i wkładam na chwilkę do zamrażarnia.
wyjmuję  ciasto i wykładam nim  wyłożoną papierem blachę  23/33 zostawiam  trochę ciasta na zrobienie wałeczków które będą brzegami mazurka. Doklejam brzegi do ciasta i delikatnie widelcem robię wzorek. Ciasto wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 20 min aż się zrumieni.

W czasie pieczenia ciasta roztapiam w garnuszku krówki ze śmietaną i czekoladą na bardzo małym ogniu cały czas mieszając aż się połączą i powstanie jednolita masa.
Po wyjęciu i delikatnym wystudzeniu ciasta smaruję masą i jak lekko przestygnie, robię ozdoby z bakalii i cukierków.



W tym roku jest to dzieło moich dzieci i ich projekt graficzny ;)




WESOŁYCH I  SMACZNYCH ŚWIĄT !!!

niedziela, 29 marca 2015

PIZZA DOMOWA

Z uwagi na brak czasu na gotowanie obiadu i dość pracowitą sobotę, moją propozycją jest domowa pizza.



To co na niej jest to moja kompozycja ale każdy może dodać to co chce i lubi.

Składniki:

0,5 kg mąki
5 dkg drożdży
1 jajko
1 szkl mleka
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru


Wykonanie:

z drożdży cukru i ciepłego mleka zrobić rozczyn i zostawić do wyrośnięcia, wyrośnięte drożdże dodać do mąki i wymieszać razem z jajkiem i olejem ugnieść ciasto i zostawić na chwilkę aż podrośnie.

Rozwałkować albo rozgnieść rękami na dużej blaszce.


Nadzienie:

2 cebule
przecier pomidorowy gęsty lub ketchup
25 dkg sera żółtego
20 dkg szynki
4 ogórki konserwowe
około 2 łyżeczki oregano



















Wykonanie

na rozłożone ciasto rozsmarowuję ketchup lub przecier pomidorowy i posypuję oregano.

Na to wykładam 1 /3  sera startego na tarce, na ser wykładam cebulę w piórka pokrojoną na cebulę

ogórki pokrojone i na to plasterki szynki.

Na wierzch wysypuję pozostałą cześć sera i  jeszcze troszkę ketchupu i wszystko ponownie posypuję oregano.

Wkładam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C na około 25  min