5 jajek
1 szkl cukru
200 g KASI
3500 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1 duży litrowy słoik musu+ jeden mały słoik
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
Zaznaczę od tego, że jajka i Kasia powinny być w temperaturze pokojowej. :)
Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości
dodać po trochu Kasi, potem mąkę z proszkiem do pieczenia i ucierać aby składniki się dobrze połączyły.
Połowę ciasta wykładamy na blachę wysmarowaną tłuszczem ( u mie wymary 23/33)
i na to ciasto wykładamy mus jabłkowy wymieszany mączką ziemniaczaną i cynamonem - wyrównujemy i przykrywamy resztą ciasta rozsmarowując bardzo ostrożnie żeby nie zmieszało się z musem.
Ciasto wkałdamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i pieczemy około 40 min może być termoobieg, przed wyjęciem ciasta sprawdzamy czy jest upieczone nakłuwając kijkiem drewnianym.
Po wystudzeniu przygotowujemy lukier mieszając cukier puder z gorącą wodą i smarujemy ciasto.
Smacznego, ja się rozpływam nad smakiem z dzieciństwa :)