sobota, 11 kwietnia 2015

Jabłecznik na cieście ucieranym

Postanowiłam sobie przypomnieć moje ulubione ciasta dzieciństwa, jednym z nich był pieczony przez moją mamę jabłecznik na cieście ucieranym z domowym musem jabłkowym.


Składniki:

5 jajek
1 szkl cukru
200 g KASI
3500 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy

1 duży litrowy słoik musu+ jeden mały słoik
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cynamonu


Wykonanie:

Zaznaczę od tego, że jajka i Kasia powinny być w temperaturze pokojowej. :)

Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości


dodać po trochu Kasi, potem mąkę z proszkiem do pieczenia i ucierać aby składniki się dobrze połączyły.


Połowę ciasta wykładamy na blachę  wysmarowaną tłuszczem ( u mie wymary 23/33)


i na to ciasto wykładamy mus jabłkowy wymieszany mączką ziemniaczaną i cynamonem - wyrównujemy i przykrywamy resztą ciasta rozsmarowując bardzo ostrożnie żeby nie zmieszało się z musem.


Ciasto wkałdamy do piekarnika nagrzanego  do 170 stopni C i pieczemy około 40 min może być termoobieg, przed wyjęciem ciasta sprawdzamy czy jest upieczone nakłuwając kijkiem drewnianym.
Po wystudzeniu przygotowujemy lukier mieszając cukier puder z gorącą wodą i smarujemy ciasto.


Smacznego, ja się rozpływam nad smakiem z dzieciństwa :)


wtorek, 7 kwietnia 2015

Sernik puszysty śmietankowy

Gościł u mnie na Święta ale można go piec przy każdej okazji, jest puszysty i bardzo śmietankowy.
Sernik jedyny w swoim rodzaju.




Składniki:

Ciasto:

2 szkl mąki
1/2 kostki KASI
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szkl. cukru

Składniki na ciasto dokładnie wymieszać i zagnieść, wyjdzie jednolite lekko kruche ciasto

Masa serowa:

6 żółtek
3 budynie śmietankowe
2 cukry waniliowe
1 kg sera - może być z wiaderka, najlepszy z LIDL-a
1/2 szkl oleju
1 i 1/2 szkl mleka


Wszystkie składniki masy razem zmiksować dokładnie
 a potem:
ubić 1/ i 1,2 szkl cukru + 9  białek ( najpierw ubijać białka ze szczyptą soli i pod koniec ubijania dodać cukier). Ubite białka połączyć z masą serową delikatnie mieszając łyżką


Ciasto wyłożyć na blachę dość dużą -(u mnie była 23/33 i było trochę za dużo masy serowej)
i na wyłożone ciasto wylać delikatnie masę serową - piec ponad 1 godz u mnie 1 godzi i 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C bez termoobiegu



 Pęknięcie na środku ma swój urok :)




niedziela, 5 kwietnia 2015

Jajka faszerowane wędzonym łososiem

Mój syn szukał przed Wielkanocą ciekawych przepisów i trafił na te jajka. Postanowiliśmy je przygotować ponieważ jeszcze nie gościły nigdy u nas na stole wielkanocnym :)






Składniki:

5 jajek ugotowanych na twardo
150 g łososia wędzonego
2 łyżki majonezu
i pieprz mielony






Wykonanie:

Jajka ugotowane na twardo przekroić na pół i wydrążyć żółtka, ugnieść je widelcem,



 łososia pokroić w drobną kostkę,


 wymieszać żółtka z łososiem i majonezem, dodać pieprz


i dokładnie połączyć składniki. Łyżeczką nakładać masę do wydrążonych białek, przyozdobić świeżą rzeżuchą.


Smacznego :)