Składniki:
Ciasto:
2 i 1/2 szkl mąki pszennej
25 dkg KASI
3 łyżki cukru pudru
6 jajek (żółtek)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Pianka:
6 białek
1 szkl cukru pudru
1 cukier wanilinowy
2 budynie waniliowe bez cukru
1/2 szkl oleju słonecznikowego
Wykonanie:
Z podanych składników szybko zagnieść sprężyste ciasto i podzielić na 2 części (60% i 40 % )
Mniejszą część zawinąć w folie i włożyć do zamrażarki a większą wylepić blachę i podpiec przez około 15 min na lekko złoty kolor.
Po upływie tego czasu wyjąć z piekarnika, lekko wystudzić, na wystudzony spód ciasta wyłożyć
owoce, u mnie maliny ze słoika ale można dodać świeże maliny wiśnie truskawki itp..
Na owoce wyłożyć piankę budyniową, którą przygotowałam tak:
Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę, do ubitej piany dodać cukier, cukier wanilinowy, potem cały czas ubijając wsypywać po troszku budyń w proszku i na końcu dodać powoli wlewając olej, tak przygotowaną pianę wyłożyć na owoce
i na to zetrzeć lub pokruszyć pozostałe 40% ciasta, wstawić do nagrzanego do 180 Stopni C piekarnika na około 40 min.
Po tym czasie wyjąć i posypać cukrem pudrem
SMACZNEGO