niedziela, 3 września 2017

MALINOWO-BORÓWKOWE MARZENIE

Ciasto to w oryginale nazywa się malinowa chmurka i jest przepyszne. Ja je trochę zmodyfikowałam i nazwałam też odrobinkę inaczej




Składniki:

Ciasto:
4 żółtka
225 dkg mąki pszennej
40 dkg cukru
150 dkg masła
1 i 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier z prawdziwą wanilią - 1 łyżeczka

Galaretka:
3 galaretki malinowe rozpuszczone w 3 i 1/2 szkl gorącej wody
maliny i borówki  (po 250 dkg każdego owocu)

Beza:
4 białka
150 dkg cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
40 dkg płatki migdałowe

Krem:
400 mln śmietany kremówki 30%
1 i 1/2 łyżeczki żelatyny
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
4 łyżeczki cukru pudru

Wykonanie:

z podanych składników na ciasto zagnieść kruche ciasto i wyłożyć na blachę wysmarowana masłem o wymiarach około 25/35 wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec około 30 min


Beza:
ubić białka ze szczyptą soli do ubitych dodawać powoli po łyżce cukier i cały czas ubijać na koniec dodać mąkę ziemniaczaną wymieszać. Wyłożyć na blachę o takich samych wymiarach jak do ciasta   (blachę wyłożyć papierem do pieczenia bo bezę będzie łatwiej zdjąć) i na wierz posypać równomiernie płatkami migdałowymi. Piec w piekarniku nagrzanym do 100 -110 stopni około 1 godz



Galaretka:
Wystudzoną galaretkę wymieszać z owocami i jak będzie już lekko gęsta wyłożyć ją na upieczone wystudzone ciasto.
Schłodzić w lodowce




Krem:
Śmietanę ubić na koniec dodać cukier i rozpuszczoną w 1/8 szkl wody wystudzoną żelatynę.
Krem wyłożyć na galaretkę i przykryć bezą z migdałami.
Włożyć do lodówki do schłodzenia na kilka godzin.
Najlepiej smakuje następnego dnia :)




Smacznego