sobota, 20 lutego 2016

Chleb pszenno-żytni najprostszy na drożdżach

Wiem, wiem dawno mnie nie było. Nie myślcie że nie piekłam i nie gotowałam w tym czasie...nie nie nie..nic bardziej mylnego.
Jedyne co to nie miałam weny siadać do komputera i pisać.
Ale czas wrócić.
I na powrót postanowiłam upiec mój pierwszy chlebek.
Przepis bardzo łatwy i wykonanie też.


Składniki:

250 g mąki pszennej TYP 650
250 g mąki żytniej TYP 2000
20 g drożdży świeżych
300 mln wody letniej
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli

Wykonanie:

Z drożdży cukru i letniej wody zrobić rozczyn i pozostawić na chwilkę (około 10 minut).
Mąki wymieszać z solą dodać olej i na końcu dodać rozczyn.




Wyrobić ciasto mikserem aż do połączenia składników . Jednolite ciasto pozostawić w ciepły miejscu do wyrośnięcia przez około 1 godz. ( można dłużej )


Po tym czasie wyjąć ciasto z miski wyrobić rękoma dodając trochę mąki i przełożyć ciasto do foremki 10 /30 wyłożonej papierem do pieczenia.


Pozostawić do wyrośnięcia na około pół godziny.


Po tym czasie można posmarować bochenek rozkłóconym jajkiem albo mlekiem na wierzchu i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 30 min