Jak co roku w sierpniu zabieram się za robienie przecieru - soku pomidorowego, zimą wykorzystuję go do zup, sosów a także do picia :)
Zawsze robiłam go rozgotowując pomidory i potem przecierając przez sito, w tym roku zrobiłam go trochę inaczej.
Składniki:
około 5 kg pomidorów (najlepsze te długie polne)
około 2 łyżki soli
Wykonanie:
Pomidory przekrawam na pół, odkrawam szypułki i przekręcam przez maszynkę do mięsa z najdrobniejszymi dziurkami, przekładam do dużego garnka wsypuje sól i gotuję około 1 godz. Po tym czasie przelewam do mniejszego garnka porcjami i blenduję blenderem, żeby przecier był gładki i aksamitny - zblendują się prawie wszystkie pestki i te skórki którym nie dała rady maszynka do mięsa.
Tak przygotowany przecier przelewam do umytych i wyparzonych słoików zakręca i pasteryzuję przez 10 min
wtorek, 18 sierpnia 2015
poniedziałek, 17 sierpnia 2015
Sałatka z ogórków- szwedzka
Dlatego, że ogórków w tym roku mam bardzo dużo to poza kiszeniem i konserwowaniem robię z nich już drugą sałatkę, tym razem prosta z samych ogórków i przypraw.
Składniki:
2 kg ogórków gruntowych
9 szkl (250mln) wody zimnej
1/2 szkl soli- niejodowanej
Zalewa
3 szkl wody
2 szkl cukru
2 szkl octu 10%
oraz do każdego słoika
3 ziarenka, pieprzu, 3 ziarenka ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
Wykonanie:
Ogórki umyć i zetrzeć lub pokroić w plastry - ja szatkowałam na plasterki, są dość cienkie. Z 9 szklanek wody i soli zrobić roztwór i zalać nim ogórki i pozostawić na 3 godz. od czasu do czasu mieszając.
Po 3 godz odlać ogórki na durszlaku. słoiki wyparzyc i do każdego włożyć ziele angielskie, pieprz i gorczycę i wkładać ogórki ale nie zbyt ciasno, żeby mogły przejść smakiem zalewy, która przygotowujemy następująco:
wszystkie składniki zalewy wymieszać, zagotować i gorącą zalewą zalewamy ogórki w słoikach tak aby były całe zakryte, dobrze zakręcamy i pasteryzujemy 10 min.
Sałatka najlepsza jest po upływie kilku dni jak przejdzie zalewą i przyprawami.
Składniki:
2 kg ogórków gruntowych
9 szkl (250mln) wody zimnej
1/2 szkl soli- niejodowanej
Zalewa
3 szkl wody
2 szkl cukru
2 szkl octu 10%
oraz do każdego słoika
3 ziarenka, pieprzu, 3 ziarenka ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
Wykonanie:
Ogórki umyć i zetrzeć lub pokroić w plastry - ja szatkowałam na plasterki, są dość cienkie. Z 9 szklanek wody i soli zrobić roztwór i zalać nim ogórki i pozostawić na 3 godz. od czasu do czasu mieszając.
Po 3 godz odlać ogórki na durszlaku. słoiki wyparzyc i do każdego włożyć ziele angielskie, pieprz i gorczycę i wkładać ogórki ale nie zbyt ciasno, żeby mogły przejść smakiem zalewy, która przygotowujemy następująco:
wszystkie składniki zalewy wymieszać, zagotować i gorącą zalewą zalewamy ogórki w słoikach tak aby były całe zakryte, dobrze zakręcamy i pasteryzujemy 10 min.
Sałatka najlepsza jest po upływie kilku dni jak przejdzie zalewą i przyprawami.
Subskrybuj:
Posty (Atom)