Składniki:
1 kg mąki
10 dkg drożdży
2 jajka
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki soli
150 dkg otrąb orkiszowych lub pszennych
6 łyżeczek oleju
około 2 szkl mleka
Wykonanie:
Z drożdży cukru i około 1/2 szkl. ciepłego mleka robimy rozczyn, pozostawiamy do wyrośnięcia.
W tym czasie mieszamy mąkę z otrębami solą olejem i jajkami, dodajemy drożdże i pozostałe mleko, wyrabiamy i zagniatamy ciasto, Powinno ono mieć dość zwartą konsystencję ale nie może być zbyt suche, jeśli takie jest to można dolać trochę jeszcze mleka.
Ciasto pozostawić na około 1/2 godz do wyrośnięcia i po tym czasie formować z niego kulki wielkości niedużych pomidorów i układać na blaszce w odstępach około 2 cm.
Każdą bułkę naciąć nożem lekko (nie przecinając jej) i posmarować na wierzchu jajkiem rozkłóconym z łyżką mleka. Pozostawić do wyrośnięcia jeszcze na około 10 mi potem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec na termoobiegu około 25 min.
Smacznego !