sobota, 9 maja 2015

Torcik na zimno

Bardzo dawno go nie robiłam a że dziś była okazja jaką są imieniny mojej córki, postanowiłam sobie przypomnieć przepis na mój ulubiony torcik na zimno :)




Składniki:

2 paczki mini sucharków (120 g jedna)
krem czekoladowy - 400 g
pół litra śmietany kremówki
1 jogurt grecki 400 mln
3 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
1 galaretka truskawkowa
mogą być owoce



Wykonanie:

Sucharki rozkruszyć na drobno ale nie muszą być dokładnie zmiażdżone,


jak są małe kawałki ma to swój urok i fajnie chrupie. :)



Dodać do nich krem czekoladowy i dokładnie wymieszać aby się połączyło, nie jest to łatwe ale można sobie pomóc ręką.


Wymieszaną masą wyłożyć tortownicę i lekko udusić.


Zelatynę rozrobić w niewielkiej ilości gorącej wody i zostawić do przestudzenia
Kremówkę ubić z cukrem pudrem, dodać przestudzoną żelatynę i na końcu dodać jogurt, wszystko wymieszać i wyłożyć na czekoladowy spód.
Włożyć do lodówki do schłodzenia.


W tym czasie przygotować galaretkę i wystudzać, wystudzoną przelać delikatnie na białą masę, ja zawsze leje na łyżkę a z łyżki na przygotowany torcik, wtedy nie zrobią nam się wgłębienia w masie. Ponownie włożyć do lodówki aby całość się dokładnie wystudziła.




wtorek, 5 maja 2015

Najłatwiejszy murzynek

Najłatwiejszy murzynek lub jak kto woli ciemne ciasto, które robi się szybko i zawsze się udaje.
Najlepiej smakuje z wiśniami i polewą czekoladową.



Składniki:

2 jajka
1 i 1/2 szkl cukru
4 szkl mąki
2 szkl mleka
1/2 szkl oleju
2 łyżeczki sody
2 czubate łyżki kakao
1 słoik dżemu dowolnego lub musu jabłkowego
na wierzch słoik drążonych wiśni

Wykonanie:

Jajka utrzeć z cukrem dodać mleko, mąkę  sodę, dżem a na końcu olej i wszystko wymieszać dokładnie ale na końcu niezbyt długo.


Ciasto jest dość gęste i raczej powinno być pieczone na dużej blaszce takiej z piekarnika około 38/38
cm.

 Piec około 40 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C



niedziela, 3 maja 2015

Makaron tagliatelle ze szpinakiem i kurczakiem

Propozycja na szybki i smaczny obiad lub kolcaję a może przekona też tych, którzy nie przepadają za szpinakiem :)




Składniki:

40 dkg piersi z kurczaka
1 opakowanie mrożonego szpinaku
1 mała kwaśna śmietana 18%
3 ząbki czosnku
makaron tagliatelle - 500 g
sól i dość sporo pieprzu
1 łyżka masła
2 - 3 łyżki oleju


Wykonanie:

Piersi pokroić w kosteczkę i usmażyć na odrobinie oleju mieszając przez około 20 min,


 szpinak rozmrozić i dodać masło i rozgnieciony czosnek i podsmażyć doprawiając solą i pieprzem,


na koniec dodać śmietanę wymieszać i połączyć z mięsem.
Makaron ugotować  i połączyć z sosem szpinakowym.
Nakładać na talerze :)