sobota, 17 października 2015

ROGALIKI DROŻDŻOWE Z MARMOLADĄ


Rogaliki drożdżowe bardzo puszyste.

Miałam ochotę na rogaliki, ale właśnie takie puszyste, drożdżowe, mięciutkie i w środku słodkie nadzienie z marmoladki :)


Potrzebujemy:


1200 dag mąki (około)
10 dkg drożdży
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
3/4 szklanki oleju
5 łyżki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
4 jajka
szczypta soli

Dodatkowo: marmolada lub inne nadzienie

W naczyniu wymieszać mąkę z solą.



W osobnym naczyniu wymieszać drożdże z łyżką cukru


oraz wymieszać wodę z mlekiem i podgrzać, trochę ciepłego płynu wlać do drożdży i pozostawić do wyrośnięcia, w osobnym naczyniu ubić jajka z resztą cukru. Jak rozczyn podwoi swoją objętość wymieszać go z mąką i jajkami i resztą mleka z wodą i olejem dodać cukier waniliowy i miksować wszystko aż się dokładnie połączy, przykryć i pozostawić ciasto do wyrośnięcia



Lekko podsypać mąka i delikatnie wyrobić ciasto, podzielić je na pół a każdą połowę na 4 równe część .

Każdą część wałkować w kształcie koła o średnicy do 30 cm i wycinać z niej 8 trójkątnych

 

kawałków nakładać na nie marmoladę i zwinąć, układać na blaszce wysypanej mąką do wyrośnięcia.



Piec około 25 min w piekarniku nagrzanym na 150 stopni C do 180 stopni C

Po wyjęciu z piekarnika przygotować lukier :

cukier puder troszkę gorącej wody i mleka, dodawać tyle żeby lukier miał konsystencje dobrą do smarowania i tak przygotowanym lukrem delikatnie pędzelkiem smarować rogaliki


Smacznego !




środa, 14 października 2015

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane można jeść cały rok, jedni mówią, że najlepsze są wiosną z młodych ziemniaków ale ja wole je jeść jesienią.

Dlatego dziś na obiad serwuję placki z sosem czosnkowym:)



Składniki

1,20 kg ziemniaków obranych
2 jajka
10 łyżek mąki
1 płaska łyżeczka soli

Sos:
2 ząbki czosnku
mały kubeczek śmietany gęstej 18 %
2 łyżki majonezu
sól i pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki obrać umyć,


 i zetrzeć na tarce na bardzo drobno,


zostawić chwilkę w misce aby odstała się woda i spróbować ją odlać, jeśli nie pójdzie odlewanie to przełożyć masę ziemniaczana na gęste sito i odlać nadmiar wody.
Do miski z ziemniakami wbić jajka, wsypać mąkę i sól i wymieszać.
na patelni rozgrzać olej i kłaść łyżką ciasto na gorący olej,


smażyć na średnim ogniu około 3 min z każdej strony, podawać gorące z sosem czosnkowym wykonanym tak - czosnek przecisnąć przez praskę posolić, wymieszać go ze śmietaną i majonezem, doprawić solą i pieprzem.



Ja oczywiście nie mogłam sobie odmówić placków z cukrem - smak mojego dzieciństwa :)))

Zupa meksykańska

Pożywna i rozgrzewająca w sam raz na jesień, zupka która ma wszystko co potrzeba :) nazwałam ją - Meksykańska




Składniki:

1/2 kg mięsa mielonego z szynki lub z łopatki
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 czerwone papryki
1 kg ziemniaków ( około)
2 puszki czerwonej fasoli lub 1 fasoli i 1 kukurydzy
1 mały słoiczek przecieru pomidorowego
2 łyżki ziół prowansalskich
1 łyżka majeranku
2 łyżeczki czerwonej papryki
1/4 łyżeczki chili
sól  pieprz
około 3-4 l wywaru z warzyw lub wody

Wykonanie:

Cebulę i czosnek posiekać drobno i podsmażyć na oleju,


dodać mięso mielone dalej smażyć, w tym czasie ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać ziemniaki i paprykę pokrojona w kostkę


do mięsa i zalać wywarem lub woda i gotować aż ziemniaki zmiękną, dodać przyprawy, fasolę ( wcześniej należy ja przepłukać


 i przecier pomidorowy i gotować jeszcze około 15 min, doprawić do smaku.


Zupka powinna być lekko pikantna.

niedziela, 11 października 2015

Gruszkowy z budyniem

Zastanawiałam się co upiec, szukałam pomysłów, chodziła za mną szarlotka na kruchym cieście ale ostatecznie zrobiłam na kruchym cieście ale z gruszkami :)
Smak gruszek świetnie komponuje się z budyniem waniliowym.





Składniki:


3 i 1/2 szkl. mąki pszennej tortowej
200 g masła
3/4 szkl cukru
1 jajko i 3 żółtka
3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
3 łyżki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli



Nadzienie:

7-8 średniej wielkości gruszek
sok z cytryny
cukier waniliowy
2 budynie waniliowe bez cukru
4 łyżki cukru
3 szkl mleka
garść płatków migdałowych do posypania




Wykonanie:

Składniki na ciasto połączyć i zagnieść jednolite sprężyste ciasto, podzielić na 2 prawie równe części,



większą zostawić a mniejszą zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika.
Gruszki obrać i pokroić w kostkę zasypać cukrem waniliowym i polać sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.


Budynie ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu używając mniej mleka  czyli 3 szkl(budyń do ciasta musi być gęstszy).



Większą cześć ciasta wyłożyć na posmarowaną masłem blachę 24/34 na to włożyć pokrojone gruszki


i przykryć je gorącym budyniem, budyń nakładać delikatnie bo jest gęsty i nie wylewa się, starać się go rozprowadzić w miarę równomiernie.


Na budyń zetrzeć na tarce ciasto wyjęte z zamrażarki i posypać płatkami migdałowymi.


Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 45 min, może być termoobieg.
Kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu.


Ja wierzch posypałam cukrem pudrem :)