wtorek, 22 grudnia 2015

Śledzik z żurawiną

Co roku szukam innego przepisu na śledzika i w tym roku postanowiłam spróbować takie lekko kwaśne lekko słodkie z żurawiną.






Składniki:


400 gr matiasów w oleju w płatach bez przypraw
8 dkg żurawiny suszonej
1 cebula
2 łyżki majeranku
pieprz czarny
3 łyżki octu winnego
3 łyżki oleju słonecznikowego





Wykonanie:

Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na oleju do zeszklenia, dodajemy majeranek mieszamy i pozostawiamy do wystudzenia.


Żurawinę zalewamy gorąca wodą odcedzamy na sitku, zostawiamy aż przestygnie.


Płaty śledzia kroimy na małe kawałki, wkładamy do miseczki i skrapiamy octem winnym i mieszamy,

płaty powinny być trochę z olejem z zalewy oryginalnej ale nie za dużo.


Kiedy cebula i żurawina przestygnie, mieszamy wszystko razem i przekładamy do naczynia - słoiczka zamykamy i zostawiamy na 2-3 dni w lodówce aż przejdzie smakiem.


Makowiec japoński/kakaowy z jabłkami

Jeśli lubicie ciasta z makiem ten przypadnie Wam do gustu, może zastąpić doskonale w Święta makowiec zwijany, jest prosty i szybki w przygotowaniu.

Przepis pochodzi ze starego zeszytu mojej mamy :)



Składniki:

30 dkg maku sparzyć i zmielić (1 lub 2 razy)
30 dkg cukru
30 dkg masła
6 jajek (zółtka i białka osobno)
40 dkg jabłek (4 średnie jabłka starte na tarce albo mus jabłkowy)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek kaszki mammy
2 łyżki kakao
olejek migdałowy
bakalie( rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa po garści z każdego)





Wykonanie:

Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem i dodawać po jednym żółtku do tego dodać zmielony mak, jabłka, kaszkę olejek, kakao i bakalie


a na koniec ubita pianę z białek.


Piec około 45 min w temp. 180 stopni C- zawsze przed wyjęciem sprawdzić czy jest upieczone.

Blacha o wymiarach około 24/33 cm


wierzch posypać cukrem pudrem



poniedziałek, 21 grudnia 2015

Uszka z grzybami na wigilię

W tym roku postanowiłam przygotować uszka do barszczu.
Z racji braku grzybów - tej jesieni nie było zbiorów :( miałam trochę z roku poprzedniego zasuszonych podgrzybków wymieszałam je z pieczarkami




Składniki na ciasto:


1 kg mąki
3 żółtka
około  2 i  pół szklanki wody
2-3 łyżki oleju
pół łyżeczki soli

składniki na farsz

około 20 dkg suszonych podgrzybków
40 dkg pieczarek
2 średnie cebule
2-3 łyżki tartej bułki
sól i pieprz

Wykonanie:

Zanim zaczniemy przygotowanie farszu, zagotowujemy wodę i zalewamy 1/2 kg maki gotująca wodą przykrywamy i odstawiamy.
Farsz, grzyby gotujemy, pieczarki podsmażamy - studzimy i przekręcamy przez maszynkę do mięsa wraz z cebulą, wszystko razem doprawiamy sola i pieprzem i dodajemy bułkę tartą żeby farsz był bardziej jednolity.

Ciasto:

Wysypujemy pozostałą mąkę na stolnice, na nią wykładamy przestudzoną mąkę z wodą, wsypujemy soli i dodajemy olej i żółtka.
Zagniatamy jednolite sprężyste ciasto dzielimy na 4 części i wałkujemy dość cienko.
Ja moje uszka robiłam bardzo prosto:


Wykrawałam kółka najmniejszą szklanką nakładałam farsz na środek, zlepiałam i zwijałam sklejając na kształt uszka