To chyba najłatwiejsza szarlotka na świecie i przy tym bardzo pyszna, ma jednak jedną dość poważną wadę, szybko znika z blachy :) ale polecam ją do sobotniej kawki.
Składniki:
około 7 średniej wielkości jabłek
22 dkg cukru
25 dkg masła
20 dkg kaszki manny
20 dkg mąki tortowej\2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka cynamonu
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Jabłka zetrzeć na tarce na cienkie plasterki, odstawić
Wszystkie suche składniki wymieszać dokładnie w misce.
Masło schłodzić w lodówce.
Blachę wysmarować odrobiną masła i wsypać równomiernie połowę suchych składników, na to kłaść cienko pokrojone wiórki masła (połowę z 25 dkg)
na masło wyłożyć jabłka delikatnie wyrównać i przydusić,
na jabłka wysypać równomiernie drugą część suchej masy i pozostałą cześć masła w wiórkach.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180stopni C może być termoobieg i zapiekać około 30-40 min aż się przyrumieni, bo musi być wierzch delikatnie chrupiący.
Po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem i zajadać :)
sobota, 19 września 2015
poniedziałek, 14 września 2015
Torcik obłędnie czekoladowy
Była okazja więc postanowiłam upiec torcik, pyszny prosty i o obłędnie czekoladowym smaku :)
Biszkopt:
Standardowy przepis na mój biszkopt czekoladowy który był na moim blogu już kilka razy i można go znaleźć tu: KLIK należy go jednak piec w tortownicy
Krem:
Serek macarpone 500 g
Nutella 500 g
Wykonanie biszkoptu w linku ja powyżej :)
A po upieczeniu wygląda tak :)
A krem wykonuje się dziecinnie prosto:
Oba składniki muszą mieć temperaturę pokojową, wykładam nutellę ze słoika do miski i chwilkę miksuje, potem dodaje po 1 łyżce serka mascarpone i miksuje do uzyskania jednolitej masy i gotowe.
Biszkopt przecinam równo na 2 równe krążki i przekładam kremem, krem smaruję również boki i wierzch ciasta,
wyrównuje i robię dekoracje ( jeśli chcecie dekorować kremem należy go zrobić trochę więcej bo z tej porcji nie wystarcza)
Biszkopt:
Standardowy przepis na mój biszkopt czekoladowy który był na moim blogu już kilka razy i można go znaleźć tu: KLIK należy go jednak piec w tortownicy
Krem:
Serek macarpone 500 g
Nutella 500 g
Wykonanie biszkoptu w linku ja powyżej :)
A po upieczeniu wygląda tak :)
A krem wykonuje się dziecinnie prosto:
Oba składniki muszą mieć temperaturę pokojową, wykładam nutellę ze słoika do miski i chwilkę miksuje, potem dodaje po 1 łyżce serka mascarpone i miksuje do uzyskania jednolitej masy i gotowe.
Biszkopt przecinam równo na 2 równe krążki i przekładam kremem, krem smaruję również boki i wierzch ciasta,
wyrównuje i robię dekoracje ( jeśli chcecie dekorować kremem należy go zrobić trochę więcej bo z tej porcji nie wystarcza)
Subskrybuj:
Posty (Atom)