Jakoś tak nie wiem dlaczego naszło mnie na lekki mały sernik a że tak się złożyło iż miałam w lodówce ser to postanowiłam zrobić najprostszą i łatwą wersję sernika
Składniki:
3 szkl mąki
250 dka masła
3 łyżki cukru
5 żółtek
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki najlepiej jeśli będą miał temperaturę pokojową, dokładnie mieszamy i zagniatamy na jednolite ciasto 3/4 wykładamy na blachę o wymairach około 23/33 a 1/4 zawijamy w folię i wkładamy na 30 mi do zamrażalnika.
Masa serowa
1/2 kg sera - może być z wiaderka
1 jajko
1 budyń śmietankowy
1/2 szkl cukru pudru
1/2 kostki masła
Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajko, ser i budyń i miksujemy. Masę wykładamy na kruche ciasto.
Z białek pozostałych po oddzieleniu żółtek do ciasta ubijamy pianę i dodajemy do niej 1 szkl cukru, pianę wykładamy na ser.
na pianę ścieramy na tarce resztę ciasta po wyjęciu z zamrażarki.
Pieczemy około 50 min w piekarniku nagrzanym na początku do 150 stopni a pod koniec możemy zwiększyć temperaturę do 180 stopni. sprawdzamy przed wyłączeniem piekarnika czy ciasto jest upieczone.
Do tego sernika można dodać owoce, pasują maliny, brzoskwinie z puszki, owoce wykąłdamy na seri przykrywamy je pianą z białek ale bez owoców tez jest pyszny :)
sobota, 29 sierpnia 2015
niedziela, 23 sierpnia 2015
Kruche ciasto ze śliwkami
Ponieważ sezon na śliwki się rozpoczyna, postanowiłam upiec kruche ciasto ze śliwkami.
Jest pyszne aksamitne a użycie w nim masła i płatków migdałowych daje niesamowity aromat
Składniki:
3 szkl mąki
250 g masła
2 żółtka
1/2 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenie
opcjonalnie 2 łyżki kwaśniej śmietany- ja nie dodałam
około 1 kg śliwek
Kruszonka:
8 łyżek mąki
5 łyżek cukru
50 g płatków migdałowych
1/3 kostki masła
Wykonanie:
Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową, zagnieść z nich kruche ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 min .
W tym czasie śliwki przekroić na pół wyjąć pestki, ja moje śliwki przekroiłam na ćwiartki.
Ciasto wyjąć z lodówki wylepić nim blachę( ja robiłam na dużej blaszce 33/35 cm i proponuje nie robić na małej bo ciasta będzie za grubo a cały urok jest w cienkim cieście kruchym)
na ciasto poukładać śliwki i posypać kruszonką wcześnie przygotowaną.
Jest pyszne aksamitne a użycie w nim masła i płatków migdałowych daje niesamowity aromat
3 szkl mąki
250 g masła
2 żółtka
1/2 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenie
opcjonalnie 2 łyżki kwaśniej śmietany- ja nie dodałam
około 1 kg śliwek
Kruszonka:
8 łyżek mąki
5 łyżek cukru
50 g płatków migdałowych
1/3 kostki masła
Wykonanie:
Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową, zagnieść z nich kruche ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 min .
W tym czasie śliwki przekroić na pół wyjąć pestki, ja moje śliwki przekroiłam na ćwiartki.
Ciasto wyjąć z lodówki wylepić nim blachę( ja robiłam na dużej blaszce 33/35 cm i proponuje nie robić na małej bo ciasta będzie za grubo a cały urok jest w cienkim cieście kruchym)
na ciasto poukładać śliwki i posypać kruszonką wcześnie przygotowaną.
Subskrybuj:
Posty (Atom)