Składniki:
400 gr matiasów w oleju w płatach bez przypraw
8 dkg żurawiny suszonej
1 cebula
2 łyżki majeranku
pieprz czarny
3 łyżki octu winnego
3 łyżki oleju słonecznikowego
Wykonanie:
Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na oleju do zeszklenia, dodajemy majeranek mieszamy i pozostawiamy do wystudzenia.
Żurawinę zalewamy gorąca wodą odcedzamy na sitku, zostawiamy aż przestygnie.
Płaty śledzia kroimy na małe kawałki, wkładamy do miseczki i skrapiamy octem winnym i mieszamy,
płaty powinny być trochę z olejem z zalewy oryginalnej ale nie za dużo.
Kiedy cebula i żurawina przestygnie, mieszamy wszystko razem i przekładamy do naczynia - słoiczka zamykamy i zostawiamy na 2-3 dni w lodówce aż przejdzie smakiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz