wtorek, 22 grudnia 2015

Śledzik z żurawiną

Co roku szukam innego przepisu na śledzika i w tym roku postanowiłam spróbować takie lekko kwaśne lekko słodkie z żurawiną.






Składniki:


400 gr matiasów w oleju w płatach bez przypraw
8 dkg żurawiny suszonej
1 cebula
2 łyżki majeranku
pieprz czarny
3 łyżki octu winnego
3 łyżki oleju słonecznikowego





Wykonanie:

Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na oleju do zeszklenia, dodajemy majeranek mieszamy i pozostawiamy do wystudzenia.


Żurawinę zalewamy gorąca wodą odcedzamy na sitku, zostawiamy aż przestygnie.


Płaty śledzia kroimy na małe kawałki, wkładamy do miseczki i skrapiamy octem winnym i mieszamy,

płaty powinny być trochę z olejem z zalewy oryginalnej ale nie za dużo.


Kiedy cebula i żurawina przestygnie, mieszamy wszystko razem i przekładamy do naczynia - słoiczka zamykamy i zostawiamy na 2-3 dni w lodówce aż przejdzie smakiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz