Drożdżówki z tego przepisu są pyszne takie jak z najlepszej cukierni.
Składniki:
0,5 kg mąki
1 kostka KASI
5 dkg drożdży
3 żółtka
3/4 szkl mleka
4 łyżki cukru - (ja dodałam 2 ale wydaje mi się troche mało słodkie)
szczypta soli
Ser :
2 kostki twarogu
3 łyżki cukru
cukier waniliowy
3 żłótka
Ponadto 1 żłótko do posmarowania drożdżówek przed pieczeniem.
Wykonanie:
Do drożdży dodać cukier rozmieszać i dodać trochę ciepłego mleka, pozostawić do wyrośnięcia.
Na stolnicy posiekać KASIĘ z mąką, dodać żółtka, rozczyn z drożdży i resztę mleka, wyrabiać ciasto, powinno mieć zwartą konsystencję jeśli trzeba można dosypać odrobinę mąki.
Podzielić ciasto na 2 równe części.
Twaróg ugniatać widelcem dodając żółtka i cukier aż skałdniki się połączą.
Każdą rozwałkować na kształt prostokąta na grubość około 0,5 cm.
na środku tego prostokąta ułożyć nadzienie serowe aby zajęło 1/3 szerokości prostokąta.
Złożyć pozostałe części, jedną na drugą
i przecinać nożem 5 cm kawałki, każdy z nich przekręcić i spłaszczyć aby powstał kształt znanej nam drożdżówki
układać na blaszce w odstępach, każdą posmarować rozkłuconym żółtkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 25 min aż się zrumienią
Można je posypać cukrem puderm ale jeszcze lepiej polukrować będą słodsze :)
SMACZNEGO