sobota, 21 marca 2015

DROŻDŻÓWKI Z SEREM

Dziś postanowiłam sobie przypomnieć przepis na drożdżówki, który dostałam kilka lat temu od mojej mamy.

Drożdżówki z tego przepisu są pyszne  takie jak z najlepszej cukierni.




Składniki:

0,5 kg mąki
1 kostka KASI
5 dkg drożdży
3 żółtka
3/4 szkl mleka
4 łyżki cukru - (ja dodałam 2 ale wydaje mi się troche mało słodkie)
szczypta soli

Ser :
2 kostki twarogu
3 łyżki cukru
cukier waniliowy
3 żłótka

Ponadto 1 żłótko do posmarowania drożdżówek przed pieczeniem.

Wykonanie:


Do drożdży dodać cukier rozmieszać i dodać trochę ciepłego mleka, pozostawić do wyrośnięcia.
Na stolnicy posiekać KASIĘ z mąką, dodać żółtka, rozczyn z drożdży i resztę mleka, wyrabiać ciasto, powinno mieć zwartą konsystencję jeśli trzeba można dosypać odrobinę mąki.



Podzielić ciasto na 2  równe części. 

Twaróg ugniatać widelcem dodając żółtka i cukier aż skałdniki się połączą.

Każdą rozwałkować na kształt prostokąta  na grubość około 0,5 cm.


na środku tego prostokąta ułożyć nadzienie serowe aby zajęło 1/3 szerokości prostokąta.


Złożyć pozostałe części, jedną na drugą 



i przecinać nożem 5 cm kawałki, każdy z nich przekręcić i spłaszczyć aby powstał kształt znanej nam drożdżówki



układać na blaszce w odstępach, każdą posmarować rozkłuconym żółtkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 25 min aż się zrumienią


Można je posypać cukrem puderm ale jeszcze lepiej polukrować będą słodsze :)
SMACZNEGO

środa, 18 marca 2015

Zupa z czerwonej soczewicy - na sposób trochę indyjski

Kiedyś jadłam pyszną zupę krem z czerwonej soczewicy  w indyjskiej restauracji.
Postanowiłam uchwycić ten smak i trochę mi się chyba to udało.




Składniki

2 szkl czerwonej soczewicy
2 marchewki
3 cebule
5 ząbków czosnku
woda lub bulion 6-7 szklanek
sól pieprz do smaku
2 łyżki Carry
1i1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka imbiru mielonego
1 łyżeczka kminu rzymskiego
2 szkl. przecieru pomidorowego gęstego (najlepszy domowy)

Wykonanie:

Cebulę szatkujemy i podsmażamy na maśle, dodajemy do tego pokrojona w kostkę marchew podsmażamy i zalewamy 1szklanką wody lub bulionu chwilkę gotujemy, dodajemy soczewice i resztę wody, rozgnieciony czosnek i wszystkie przyprawy. Gotujemy około 20-30 min, po tym czasie miksujemy blenderem na krem i  dodajemy przecier, pomidorowy, doprawiamy do smaku pieprzem i solą, zupka powinna być dość pikantna  i lekko kwaskowa.

Można dodać mleczko kokosowe ale ja nie miałam.

W wersji ulepszonej dodajemy kawałki podsmażonej piersi kurczaka.

Podajemy posypane natką pietruszki z dodatkiem grzanek czosnkowych :)






poniedziałek, 16 marca 2015

CIASTECZKA OWSIANE

Uwielbiam ciasteczka owsiane, mogę się nimi zajadać bez pamięci, najlepsze są zrobione własnoręcznie z prawdziwych płatków owsianych





Składniki:

20 dkg masła lub KASI
niepełna szklanka cukru
1 jajko duże lub 2 małe
pół paczuszki cukru waniliowego
1 szkl. mąki pszennej
3 szkl. płatków owsianych
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli



Wykonanie:

Suche składniki mieszamy ze sobą, dodajemy miękkie mało i jajko i wszystko dokładnie z sobą łączymy aby powstało jednolite ciasto.
Z ciasta formujemy kulki wielkości małego orzecha włoskiego i je lekko rozpłaszczamy i układamy na natłuszczonej blaszce w odstępach około 1 cm od siebie


gdyż ciasto odrobinkę urośnie i rozleje się na boki.


Pieczemy w temperaturze 180 stopni C około 15 do 20 min aż ciastka się zrumienią.
Po upieczeniu można je udekorować czekoladą rozpuszczoną z łyżeczką masła i łyżką mleka


Smacznego

niedziela, 15 marca 2015

Kotleciki siekane

Propozycja na szybki i smaczny niedzielny obiad, kotleciki siekane  z piersi kurczaka.
Wszyscy je znamy i lubimy



















Składniki:

2 piersi
2 cebule
2 pęczki koperku
2 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sól, pieprz, carry i ostra papryka

Piersi kroimy w kostkę (im mniejsze kawałki tym lepiej)

cebule również siekamy w kosteczkę, koper drobno kroimy, wszystkie składniki łączymy ze sobą dodając sól, pieprz, carry i trochę ostrej papryki.



Tak przygotowana mieszankę kładziemy łyżką na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron na złoty kolor.