Ciągle próbuję inne nowe przepisy, ten jest jeszcze lepszy od poprzedniego.
Bułki robi się szybko i sa pyszne. Zachęcam róbcie je w domu z dobrej mąki i bez dodatków polepszających smak :)
Składniki
1 kg mąki pszennej TYP 650
3 łyżki oleju
600 mln ciepłej wody
5 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
Wykonanie:
Z drożdży, cukru i połowy szklanki ciepłej wody zrobić rozczyn, pozostawić na chwilkę do wyrośnięcia. Wymieszać mąkę z solą dodać olej resztę wody i rozczyn i wyrobić ciasto, ja robię mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego, wyrabiam aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję.
Pozostawiam do wyrośnięcia na około 45 min.
Po tym czasie formuje bułki, układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiam na około 30 mi do wyrośnięcia, po tym czasie nacinam bułki nożem przez środek i smaruje delikatnie letnim mlekiem
Wstawiam do pieca zimnego, nagrzewam do 180 stopni Ci piekę około 30 min aż się zrumienią
Z tego przepisu wychodzi około 18 -20 szt bułek