piątek, 13 lutego 2015

Babka cytrynowa

Przepis na tę babkę mam już od 20 lat i zawsze się udaje, no i można robić tak zwane " wariacje na temat" czyli dodawać to na co mamy ochotę.

W mojej wersji jest to cytryna :)




Składniki:

6 jajek
1 szkl.cukru
cukier wanilinowy
1 szkl. oleju
2 szkl. mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g wódki


Wykonanie :

Ubijamy jajka z cukrem i cukrem wanilinowym do białości,


dodajemy olej ubijamy dalej, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy około 10 min na koniec dodajemy 50 g wódki.



W mojej wersji dodałam skórkę z jednej cytryny (wcześniej wyparzonej) i sok z połówki cytryny.
Wszystko wymieszać, wylać do formy na babkę wysmarowanej wcześniej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.

Pieczemy około 45 min w piekarniku nagrzanym do 18 stopni C




środa, 11 lutego 2015

Pączki pieczone

Mam alternatywę dla wszystkich osób przebywających na diecie a lubiących pączki.
Zapraszam do zapoznania się z przepisem na pączki pieczone :)



Składniki:

1 kg mąki
10 dkg drożdży
2 jajka
1/2 szkl. cukru
1 i 1/2 szkl mleka
cukier wanilinowy - pół paczki
1/2 szkl. oleju słonecznikowego
1 większy słoik powideł śliwkowych
cukier puder woda i sok z połówki cytryny oraz wiórki lub płatki migdałowe do dekoracji

Wykonanie:

Z drożdży, połowy szklanki ciepłego mleka i 2 łyżek cukru robimy rozczyn i pozostawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy  2 rozkłucone jajka, cukier, cukier wanilinowy, reszte mleka, olej i wyrosnięty rozczyn.




Wszystko mieszamy i wyrabiamy dokładnie na jednolite ciasto, pozostawiamy na około pół godziny w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.


Po tym czasie delikatnie "rozpłaszczamy" ciasto na stolnicy na grubość około 2,5 cm  i wykrawamy szklanką kółka jedno obok drugiego, każde z kółek delikatnie naciągamy w rękach  i formujemy kładąc małą łyżeczkę powideł śliwkowych i sklejamy delikatnie, po sklejeniu formujemy kulkę i kładziemy na delikatnie natłuszczonej blaszce w odstępach około 2 cm jeden od drugiego. Pozostawiamy na około 15 min do wyrośnięcia.


Po tym czasie wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni C i pieczemy około 15 min na termoobiegu, aż nasze pączusie będą miały lekko złoty kolor.




Wyjmujemy i jeszcze gorące smarujemy przygotowanym lukrem i posypujemy ulubioną posypką lub zostawiamy tylko z samym lukrem.