Z racji braku grzybów - tej jesieni nie było zbiorów :( miałam trochę z roku poprzedniego zasuszonych podgrzybków wymieszałam je z pieczarkami
Składniki na ciasto:
1 kg mąki
3 żółtka
około 2 i pół szklanki wody
2-3 łyżki oleju
pół łyżeczki soli
składniki na farsz
około 20 dkg suszonych podgrzybków
40 dkg pieczarek
2 średnie cebule
2-3 łyżki tartej bułki
sól i pieprz
Wykonanie:
Zanim zaczniemy przygotowanie farszu, zagotowujemy wodę i zalewamy 1/2 kg maki gotująca wodą przykrywamy i odstawiamy.
Farsz, grzyby gotujemy, pieczarki podsmażamy - studzimy i przekręcamy przez maszynkę do mięsa wraz z cebulą, wszystko razem doprawiamy sola i pieprzem i dodajemy bułkę tartą żeby farsz był bardziej jednolity.
Ciasto:
Wysypujemy pozostałą mąkę na stolnice, na nią wykładamy przestudzoną mąkę z wodą, wsypujemy soli i dodajemy olej i żółtka.
Zagniatamy jednolite sprężyste ciasto dzielimy na 4 części i wałkujemy dość cienko.
Ja moje uszka robiłam bardzo prosto:
Wykrawałam kółka najmniejszą szklanką nakładałam farsz na środek, zlepiałam i zwijałam sklejając na kształt uszka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz