sobota, 1 sierpnia 2015

Ciasto-styropian

Od dłuższego czasu chciałam upiec to ciasto ale szukałam właściwego przepisu, jest ich wiele, jedni robią go na jogurcie inni na śmietanie i w różnych proporcjach. Po analizie kilku przepisów proponuje mój - sprawdzony :)




Składniki na ciasto:

5 żółtek
3 szkl mąki
25 dka masła
1/2 szkl. cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
mały słoiczek dżemu albo pół większego- dżem najlepiej kwaskowy


masa:

5 białek
1 szkl. cukru
1 litr śmietany kwaśnej 18%
15 dkg wiórków kokosowych
2 budynie śmietankowe
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Wykonanie:

Z podanych składników na ciasto zagnieść gładkie ciasto - składniki powinny mieć temperaturę pokojową wtedy łatwo się połączą. Podzielić ciasto na 2 części mniej więcej 2/3 i 1/3, większą częścią wyłożyć wysmarowaną tłuszczem blachę a mniejszą część zawinąć w folię i włożyć na chwilkę do zamrażarki.
Na ciasto wyłożyć dżem i rozsmarować.


Masę przygotować następująco, białka ubić z cukrem (nie musi być na sztywno) do białek dodać śmietanę, budynie, mąkę, wiórki kokosowe i na koniec proszek,


masę wyłożyć na ciasto wysmarowane dżemem, na wierzch zetrzeć na tarce pozostałe ciasto wyjęte z zamrażarki.

Piec około 50 -60 min w piekarniku nagrzanym do 180stopni C


Dokładnie wystudzić

czwartek, 30 lipca 2015

Makaron z cukinią i kurczakiem

Pomysł na obiadek z wykorzystaniem cukinii, szybko i smacznie :)



Składniki:

0,5 kg filetów z kurczaka
1 średnia cebula
1 średnia cukinia
szklanka śmietany kwaśnej 18%
sól, pieprz,
zioła prowansalskie -2 łyżki
papryka ostra - 1 łyżeczka
1 opakowania makaronu - u mnie tagliatelle


Wykonanie:

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, w tym czasie kroimy filety z kurczaka na drobne paski, wrzucamy do smażącej się cebulki


 i wszystko razem podsmażamy, dodajemy przyprawy.


Cukinię obieramy i kroimy a właściwie obieramy obieraczką do warzyw


aby powstały paski


i dorzucamy do usmażonego mięsa i jeszcze chwilkę smażymy- cukinia szybko robi się miękka, potem dolewamy śmietanę i jeszcze chwilkę wszystko razem dusimy.


Dodajemy ugotowany i odcedzony makaron i mieszamy.
Smacznego :)



poniedziałek, 27 lipca 2015

Brzoskwiniowa delicja

Taki miałam pomysł na lekkie i smaczne ciasto, pewnie niejedna z Was robiła podobnie bo jest proste i pyszne - nazwałam je Brzoskwiniowa delicja.





Składniki:

Biszkopt 
5 jaj
3/4 szkl cukru
3/4 szkl mąki
1,5 łyżeczki proszku
Przepis i wykonanie znajduje się tutaj  : KLIK



Masa brzoskwiniowa

1 litrowy słoik brzoskwiń w syropie
1/2 litra soku Kubuś lub Pysio - brzoskwiniowego
3 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe
Jeśli nie macie 1 l słoika z brzoskwiniami to może być puszka i wtedy dodajemy więcej soku Kubuś - musi być po zmiksowaniu brzoskwiń i wymieszaniu ich z sokiem  1, 5 litra płynu.
Całość zagotowujemy odstawiamy z ognia i do gorącego wsypujemy 3 galaretki mieszamy i zostawiamy do stężenia.

Z biszkoptu zdejmujemy wierzch(skórkę) i nasączamy wodą z cukrem i sokiem z cytryny i wykładamy na niego stężoną prawie gęstą masę brzoskwiniową



 - wstawiamy do lodówki.
W tym czasie rozrabiamy 1 galaretkę brzoskwiniową lub pomarańczową w 3/4 szkl gorącej wody i pozostawiamy do wystudzenia, jak już zaczyna tężeć ubijamy 0,5 l kremówki i do ubitej wlewamy tężejącą galaretkę, wszystko mieszamy i wykładamy na masę brzoskwiniową. Robimy wzorki według uznania- ja robiłam widelcem  :)





 pozostawiamy do całkowitego stężenia w lodówce najlepiej do następnego dnia.

Pijana rodzynka

Szukałam przepisu na pijaną rodzynkę i jest ich wiele, dlatego postanowiłam wymyślić swoją :)
Przepis prosty i robi się dość szybko a efekt..... wszyscy mówili, że pyszne ciasto :)


Składniki:

Biszkopt
 8 jaj
1 szkl cukru
1 szkl mąki
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej- suchej

Masa
1 puszka masy karmelowej
1 kostka masła
Oba składniki muszą mieć tą samą temperaturę  - pokojową
Zmiksować masło i dodawać po jednej łyżce masy karmelowej aż do połączenia składników

Polewa rodzynkowa
20 dkg rodzynek zaparzyć gorąca wodą, odlać i zalać ciepłe 1 lub 1,5 szkl wódki i pozostawić na kilka godzin zalane (a najlepiej na całą noc)

Wykonanie:

Przepis na wykonanie biszkoptu jest na moim blogu KLIK i należy go wykonać dokładnie tak samo - piec najlepiej dnia poprzedniego.
Wystudzony biszkopt przekroić na pół


i nasączyć pączem przygotowanym z mocnej kawy i alkoholu po odlaniu z rodzynek, tak nasączony biszkopt  posmarować kremem i położyć na niego drugi blat biszkoptu - również nasączyć, na wierzch przygotować polewę:
Odsączone rodzynki wymieszać z roztopioną mleczną czekoladą - 2 tabliczki + 2 łyżki masła wymieszać i lekko ciepłym smarować wierzch ciasta



Prezent imieninowy

Wpis będzie mało kulinarny ale bardzo miły :)
Z okazji moich imienin dostałam od moich dzieci takie oto dwa prezenty:




Teraz muszę wziąć się do pracy aby zasłużyć na ten zaszczytny tytuł :)

Więc do dzieła :)