poniedziałek, 18 kwietnia 2016

Chleb pszenno - żytni z ziarnami

Kolejny mój chlebek do kolekcji, jest pyszny i bardzo bogaty w składniki.
Polecam, przepis dostałam od mojej koleżanki i trochę go zmodyfikowałam.



Składniki:

300 g. mąki żytniej razowej
200 g. mąki pszennej typ 550
2,5 dkg drożdży
1 łyżka płaska cukru
1 łyżka płaska soli
1/2 szkl otrąb pszennych
3 łyżki ziaren słonecznika
2 łyżki ziaren siemienia lnianego
2 łyzki ziaren sezamu
2 łyzki pestek dyni
500 mln ciepłej wody ( nie gorącej żeby nie zaparzyć drożdży )
2 łyżki oleju



Wykonanie:

Wszystkie suche składniki mieszam dokładnie


 i w tym samym czasie robię rozczyn z drożdży i cukru z chwilą gdy staną się płynne dolewam trochę ciepłej wody i mieszam. Pozostawiam na chwilkę do wyrośnięcia.
Jak drożdże wyrosną dodaję je wraz z wodą do mąki wymieszanej z ziarnami, wszystko dokładnie mieszam mikserem do ciasta drożdżowego i pozostawiam do wyrośnięcia na około 1 godz.


Potem przekładam do korytka wyłożonego papierem i ponownie pozostawiam do wyrośnięcia. na około 20 minut,  smaruję wierzch delikatnie mlekiem i wstawiam chleb do zimnego piekarnika, włączam go i ustawiam na 180 stopni C piekę przez około 45 min od włączenia, zawsze sprawdzam przed wyjęciem czy chleb jest upieczony.