sobota, 27 czerwca 2015

Danie jednogarnkowe z mielonym i ryżem

Czasem brak czasu a i nie ma zbyt wielu produktów w domu i wtedy zastanawiam się co na obiad.

dziś przyszedł mi do głowy pomysł na wymieszanie mielonego z ryżem.


Składniki:

0,5 kg mięsa mielonego
około 25 dkag marchwi
kawałek selera
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 duże łyżki ziół prowansalskich
sól i pieprz
łyżeczka ostrej papryki mielonej
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
2 szkl.ryżu suchego
4 szkl. wody

opcjonalnie:
1 puszka czerwonej fasoli lub kukurydzy

Wykonanie:

Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na oleju przez chwilkę,


w tym czasie zetrzeć na tarce warzywa,


do podsmażonej cebuli dodać mielone mięso i podsmażyć, dodać przyprawy, starte na tarce warzywa i wszystko przez chwilkę podsmażyć,


 dodać szklankę wody i chwilkę poddusić, ryż przepłukać na sicie i dodac do mięsa wymieszanego z warzywami, dolać resztę wody, można wsypać jeszcze łyżkę ziarenek smaku Winiary,



Wszystko przykryć pokrywką i dusić przez około 15 minut mieszając od czasu do czasu.
Po 15 min dodac przepłukana fasolkę i dusić jeszcze 5 min.

Po tym czasie podawać