sobota, 12 września 2015

Powidła śliwkowe

Dostałam bardzo dużo śliwek za co jestem ogromnie wdzięczna  a że cała moja rodzina bardzo lubi powidła śliwkowe postanowiłam je zrobić.

Przepis najprostszy przekazany mi przez mamę, delikatnie zmodyfikowałam za radą koleżanki.
Powidła wyszły pyszne. Polecam




Składniki:

Śliwki, niestety nie wiem ile bo nie ważyłam ale w garnku  5 litrowym było pełno
2-5 łyżki cukru - w zależności od słodkości śliwek

Wykonanie:

Śliwki umyć, przeciąć na pół i wyjąć pestki wrzucić do garnka może być do pełna, delikatnie je udusić ręką i wstawić na niewielkim ogniu- nie mieszać.


Po około 2 godzinach śliwki puszczą sok i zmniejszy się ich ilość w garnku  o około połowę, wtedy można przemieszać od czasu do czasu i wsypać cukier.
Powidła powinny się smażyć około 6-7 godzin na wolnym ogniu wtedy są dobrze wysmażone.

Przekładamy do wyparzonych słoików, dobrze zakręcamy i pasteryzujemy 10 min


Smacznego