Pora na bardzo łatwy placek !!
Jest to ciasto które robiłam po raz pierwszy samodzielnie mając "naście" lat :)
Składniki:
6 jabłek
1 szkl cukru
1/2 szkl oleju
4 jajka
2 i 1/2 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
15 dkg orzechów włoskich posiekanych
15 dkg rodzynek
Wykonanie:
Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem mieszamy i odstawiamy na 2 godziny(może być trochę dłużej )
Gdy jabłka puszczą sok dodajemy do nich jajka olej, mieszamy i dodajemy mąkę i sodę z proszkiem znów mieszamy i na koniec dodajemy orzechy i rodzynki i ponownie mieszamy.
Wykładamy na blachę wysmarowaną tłuszczem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 165 stopni C pieczemy około 40 min.
Przed wyjęciem należy sprawdzić patyczkiem od szaszłyków czy ciasto się nie klei nakłuwając je delikatnie
sobota, 29 listopada 2014
poniedziałek, 24 listopada 2014
Piersi zapiekane w zupie cebulowej
A teraz pomysł na szybki obiad
0,5 kg filetów z piersi kurczaka
1 zupa cebulowa KNORR
250 ml śmietany 18% słodkiej
trochę białego pieprzu
Przekrawamy piersi z kurczaka na mniejsze kawałki tak aby były nieco cieńsze, nie ma konieczności ich rozbijania, układamy na lekko natłuszczonej i posypanej połową zupy cebulowej blaszce, na ta ułożone piersi wysypujemy druga połowę zupy cebulowej, ja posypałam również białym pieprzem.
Wszystko zalewamy śmietaną i wkładamy do piekarnika na około 40 min nastawiamy temperaturę 150 stopni C i po 20 min można włączyć termoobieg aby się delikatnie zrumieniły
0,5 kg filetów z piersi kurczaka
1 zupa cebulowa KNORR
250 ml śmietany 18% słodkiej
trochę białego pieprzu
Przekrawamy piersi z kurczaka na mniejsze kawałki tak aby były nieco cieńsze, nie ma konieczności ich rozbijania, układamy na lekko natłuszczonej i posypanej połową zupy cebulowej blaszce, na ta ułożone piersi wysypujemy druga połowę zupy cebulowej, ja posypałam również białym pieprzem.
Wszystko zalewamy śmietaną i wkładamy do piekarnika na około 40 min nastawiamy temperaturę 150 stopni C i po 20 min można włączyć termoobieg aby się delikatnie zrumieniły
Polecam podanie z ziemniakami ziemniakami puree i gotowana marchewką
niedziela, 23 listopada 2014
Placek z powidłami i orzechami
Dziś chcę się z Wami podzielić przepisem na wyjątkowy placek, połączenie ciasta kruchego z kremem karpatkowym, sama byłam zaskoczona efektem końcowym.
Składniki na ciasto:
4 szkl. mąki pszennej,
1 i 1/2 kostki KASI,
3/4 szkl. cukru pudru,
6 żółtek,
16 g proszku do pieczenia(pół dużej paczki),
1 opakowanie cukru waniliowego,
Dodatkowo
1 szkl cukru,
6 białek,
1 słoik powideł śliwkowych 250 ml,
20 dkg orzechów włoskich posiekanych,
1 opakowanie kremu karpatkowego i do niego 500 ml mleka oraz kostka masła 200 g
Wykonanie ciasta:
Z mąki kasi, żółtek, cukru, proszku do pieczenia i cukru waniliowego zagniatamy sprężyste ciasto dzielimy je na dwie części
wykładamy je na dwie równej wielkości blachy wyłożone papierem do pieczenie ( ja piekłam na jednej blaszce dwa razy) ciasto smarujemy połową słoika powideł
ubijamy pianę z białek z dodatkiem szklanki cukru i połowę tej piany wykładamy na powidła i posypujemy połową porcji posiekanych orzechów, i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni C pieczemy około 35 min
Mnie bardzo smakowało mam nadzieje ze jak wypróbujecie powiecie to samo :)
Składniki na ciasto:
4 szkl. mąki pszennej,
1 i 1/2 kostki KASI,
3/4 szkl. cukru pudru,
6 żółtek,
16 g proszku do pieczenia(pół dużej paczki),
1 opakowanie cukru waniliowego,
Dodatkowo
1 szkl cukru,
6 białek,
1 słoik powideł śliwkowych 250 ml,
20 dkg orzechów włoskich posiekanych,
1 opakowanie kremu karpatkowego i do niego 500 ml mleka oraz kostka masła 200 g
Wykonanie ciasta:
Z mąki kasi, żółtek, cukru, proszku do pieczenia i cukru waniliowego zagniatamy sprężyste ciasto dzielimy je na dwie części
wykładamy je na dwie równej wielkości blachy wyłożone papierem do pieczenie ( ja piekłam na jednej blaszce dwa razy) ciasto smarujemy połową słoika powideł
ubijamy pianę z białek z dodatkiem szklanki cukru i połowę tej piany wykładamy na powidła i posypujemy połową porcji posiekanych orzechów, i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni C pieczemy około 35 min
Wyjmujemy oba placki ale zostawiamy je na papierze do
wystudzenia.
W tym czasie przygotowujemy krem karpatkowy, zgodnie z
przepisem na opakowaniu, czyli gotujemy budyń a po wystudzeniu miksujemy
dodając po troch masła - ważne aby masło i budyń miały tą samą
temperaturę tak zwaną pokojową !!!
Po przygotowaniu kremu smarujemy nim jeden placek i na niego
nakładamy drugi orzechami do dołu tak aby na górze było ciasto kruche.
Wierzch ciasta polewamy polewą czekoladową którą przygotowujemy
następująco:
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
2 łyżki mleka
2 łyżeczki kakao
Rozpuszczamy wszystko i cały czas mieszając gotujemy około 2
min, zdejmujemy z ognia i chwilkę studzimy, jeszcze ciepłą polewę wylewamy na
ciasto.
Mnie bardzo smakowało mam nadzieje ze jak wypróbujecie powiecie to samo :)
Subskrybuj:
Posty (Atom)