Dziś mój syn kończy 15 lat i tak jak co roku piekę dla niego tort, nie jest to nic wielkiego i spaktakularnego ale jest smaczne, dlatego dzielę się moim przepisem.
Biszkopt - mój przepis na biszkopt podawałam już na moim blogu przy okazji przepisu podstawowego Biszkopt i robiłam go tym razem podobnie jednak zwiększyłam proporcje:
7 jajek
1 szkl cukru
1 szkl mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jeśli chodzi o masę to jest ona bardzo łatwa:
Składniki:
0,5 l kremówki
2 galaretki truskawkowe
0,5 l wody gorącej
około 15 szt. truskawek pokrojonych
Rozpuszczam w gotującej wodzie( 0,5 l ) dwie galaretki pozostawiam do ostudzenia, kremówkę ubijam bez żadnych dodatków, do ubitej kremówki dodaję pokrojone truskawki i dodaję galaretkę lekko tężejącą, wszystko razem miksuje, powinno być lekko gęste i w takiej formie wykładam na biszkopt który uprzednio przecinam na 3 części.
Boki smaruję również masą i obsypuję pokruszonym biszkoptem (który zawsze skrawam z góry ciasta)
Na wierz układam truskawki pokrojone na połówki
i zalewam galaretką truskawkową rozpuszczoną również w połowie wody, kładę ją łyżką już lekko gęstą żeby nie spływała z ciasta, całość wkładam na około godzinę do lodówki.
piątek, 5 czerwca 2015
środa, 3 czerwca 2015
Zupa szparagowa-kremowa
Sezon na szparagi, więc trzeba ugotować zupę szparagową, przepis to ten, który pamiętam tak trochę z dzieciństwa na zupkę jaką gotowała moja mama. Pewnie nie jest identyczny ale jest to jedna z moich ulubionych zup.
Składniki:
2 pęczki szparag białych około 0,5 kg każdy
pęczek włoszczyzny (3 marchewki, kawałek selera, por)
około 3,5 l wody
udo z kurczaka
sól , pieprz i około 2 łyżek dobrego Warzywka
śmietana około 250mln u mnie 30% - zaszalałam :)
1 łyżeczka lubczyku
Mięso z kurczaka myje i obgotowuję w gorącej wodzie, odlewam i płuczę, szparagi obieram, myje i kroję na około 3 cm kawałki a główki i pierwszy kawałek od strony główki wkładam do osobnego garnka, włoszczyznę obieram i kroję również na kawałki, wszystko zalewam woda i zagotowuję razem z kurczakiem i przyprawami, gotuję około 1 godz,
szparagi w osobnym garnku również gotuję przez około 20 min .
Po ugotowaniu wyjmuję mięso a resztę warzyw miksuję blenderem aby powstał krem, jeśli trzeba można delikatnie zagęścić mąką ale nie jest to konieczne.
Do zmiksowanej zupy wlewam śmietankę i dodaje ugotowane główki szparag.
podaje z makaronem i natką pietruszki.
poniedziałek, 1 czerwca 2015
Deser bananowo-karmelowy
Dziś Dzień Dziecka, postanowiłam zrobić prosty i pyszny deser dla dzieci małych i dużych.
Składniki:
na 6 pucharków
6 łyżek crunchy czekoladowego ( łyżki duże czubate)
1 budyń śmietankowy z cukrem
250 mln kremówki
2 łyżeczki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
około 1/3 puszki karmelu
2 banany
Wykonanie:
Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu i studzimy, na dno pucharków wsypujemy dużą łyżkę crunchy,
na to wykładamy po około 2-3 łyżki budyniu,
kroimy banany w plastry i kładziemy na budyń,
na banany wykładamy karmel i lekko rozsmarowujemy,
a na wierzch ubijamy kremówkę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym i dla ozdoby można posypać odrobiną crunchy.
na 6 pucharków
6 łyżek crunchy czekoladowego ( łyżki duże czubate)
1 budyń śmietankowy z cukrem
250 mln kremówki
2 łyżeczki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
około 1/3 puszki karmelu
2 banany
Wykonanie:
Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu i studzimy, na dno pucharków wsypujemy dużą łyżkę crunchy,
na to wykładamy po około 2-3 łyżki budyniu,
kroimy banany w plastry i kładziemy na budyń,
na banany wykładamy karmel i lekko rozsmarowujemy,
a na wierzch ubijamy kremówkę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym i dla ozdoby można posypać odrobiną crunchy.
Subskrybuj:
Posty (Atom)