sobota, 30 maja 2015

Drożdżowy tradycyjny z rabarbarem

Często piekę drożdżowe ciasto i mam na nie kilka przepisów, w zależności od tego na co mam ochotę, tym  razem podam mój przepis na tradycyjną "drożdżówkę" na blachę o wymiarach 23/33 cm




Składniki:

3 szkl mąki
1/2 szkl cukru
1/3 kostki drożdży
7/8 szkl mleka( niepełna szklanka)
5 jajek
1/3 kostki Kasi
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli




Wykonanie:

Z drożdży, 1 łyżki cukru i połowy ciepłego mleka robię rozczyn. W tym czasie ubijam jajka z pozostałą ilością cukru, do ubitych jajek dodaję mąkę, wrabiam potem po trochu roztopioną i ostudzoną margarynę i na koniec drożdże i resztę mleka, wszystko dokładnie wyrabiam i pozostawiam do wyrośnięcia.


 W tym czasie przygotowuję kruszonkę
1/2 szkl. mąki
4 dkg masła
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego

Roztapiam masło , mąkę mieszam z cukrem i wlewam powoli roztopione masło mieszając łyżka aż powstanie kruszonka - jest to moim zdaniem najlepszy sposób na fajną kruszonkę


Rabarbar kroję w kawałki


Po upływie około 30 do 40 min ciasto powinno podwoić a nawet potroić objętość.
Przekładam ciasto na blachę wysmarowaną tłuszczem i pozostawiam ponownie na około 15 min aby wyrosło,



na tak wyrośnięte ciasto układam rabarbar i posypuję kruszonką.


Wstawiam do piekarnika nagrzanego na 150 stopni C i piekę około 20 min, potem podkręcam temperaturę na 180 stopni C i piekę jeszcze 15 min aż ciasto się zrumieni, zawsze sprawdzam patyczkiem czy jest upieczone :)




piątek, 29 maja 2015

Botwinka z jajkiem - po mojemu

Mój szybki i smaczny sposób na zupkę z botwiny, można ją jeść na ciepło i na zimno.




Składniki:

2 pęczki młodej botwiny
10 średnich ziemniaków
bulion około 3 litry
1/3 kostki masła
1 szkl kwaśnej śmietany 12%
1 pęczek koperku
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
pieprz i sól do smaku
1 - 2 łyżek soku z cytryny

Wykonanie:

Botwinę myjemy i kroimy razem z liśćmi i łodygami (możemy sobie darować duże liście)


zalewamy bulionem i gotujemy. W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy w większą kostkę, wrzucamy do podgotowanej botwiny i gotujemy wszystko do miękkości.


Po ugotowaniu dodajemy posiekany koperek i sok z cytryny, jeszcze chwilkę gotujemy, potem dodajemy łyżkę mąki rozmieszaną z wodą około (1/4 szkl zimnej wody)i wszystko zagotowujemy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i odstawiamy do wystudzenia.
Do zimnej zupy dodajemy kwaśną śmietanę dokładnie mieszając aż się rozpuści.
Podajemy na zimno lub na ciepło z gotowanym jajkiem pokrojonym na ćwiartki


czwartek, 28 maja 2015

Risotto z szynką i groszkiem

Wracam do domu w pośpiechu, za godzinę mam zebranie w szkole, rodzinka głodna, zakupów nie zdążyłam zrobić i co tu na obiad?? Co mam w domu ??

Okazuje się ze składniki na to risotto mam ...hurrraa !!



Składniki: 

2  szkl ryżu
20 dkag podwędzanej dobrej szynki
2 cebule
puszka groszku konserwowego (albo szklanka mrożonego)
2 łyżki przyprawy warzywko
około 4 szkl wody
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżka  oregano
sól do smaku
10 dkag sera żółtego (może być parmezana)


Wykonanie:

Cebulę kroję w kostkę, podsmażam na oleju, w tym czasie kroję szynkę również w kostkę i dodaję do cebuli i podsmażam wszystko razem, jak już cebulka się zeszkli a szynka jest podsmażona


 wsypuje ryż, dodaję przyprawy i wlewam około 2 szkl wody, mieszam do zagotowania, po zagotowaniu mieszam od czasu do czasu przez około 15 min i dolewa wody , w sumie powinno nam wyjść około 4 no moze 4,5 szkl wody ale to zależy od kleistości ryżu.
Jeśli groszek mam mrożony to po pierwszych 15 min dodaję groszek i gotuje razem z ryżem kolejne 15 min a jeśli groszek jest z puszki to mozgę go dodać tuż przed końcem przyrządzania,
Trzeba sprawdzać czy ryż jest miękki i mieszać żeby się nie przypalił


po około 30 min potrawa jest gotowa, na talerzu można posypać posiekaną zieloną pietruszką i żółtym startym serem