Składniki:
3 szkl mąki
1/2 szkl cukru
1/3 kostki drożdży
7/8 szkl mleka( niepełna szklanka)
5 jajek
1/3 kostki Kasi
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
Wykonanie:
Z drożdży, 1 łyżki cukru i połowy ciepłego mleka robię rozczyn. W tym czasie ubijam jajka z pozostałą ilością cukru, do ubitych jajek dodaję mąkę, wrabiam potem po trochu roztopioną i ostudzoną margarynę i na koniec drożdże i resztę mleka, wszystko dokładnie wyrabiam i pozostawiam do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotowuję kruszonkę
1/2 szkl. mąki
4 dkg masła
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
Roztapiam masło , mąkę mieszam z cukrem i wlewam powoli roztopione masło mieszając łyżka aż powstanie kruszonka - jest to moim zdaniem najlepszy sposób na fajną kruszonkę
Rabarbar kroję w kawałki
Po upływie około 30 do 40 min ciasto powinno podwoić a nawet potroić objętość.
Przekładam ciasto na blachę wysmarowaną tłuszczem i pozostawiam ponownie na około 15 min aby wyrosło,
na tak wyrośnięte ciasto układam rabarbar i posypuję kruszonką.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego na 150 stopni C i piekę około 20 min, potem podkręcam temperaturę na 180 stopni C i piekę jeszcze 15 min aż ciasto się zrumieni, zawsze sprawdzam patyczkiem czy jest upieczone :)