sobota, 23 lipca 2016

Zupa wiśniowa

Lato płynie powoli, leniwie, owoce dojrzewają w słońcu a wiśni w tym roku jest bardzo dużo.

Dlatego czas na letnią zupę wiśniową.

Bardzo łatwa, szybka, lekko słodka lekko kwaśna w sam  raz na sobotni obiad i jako dodatek do placków ziemniaczanych.




Składniki:

1/2 kg świeżych wiśni
około 1 litr wody
1/2 szkl cukru

Na kluski:
2 jajka
szczypta soli
4 łyżki mąki pszennej

Wykonanie:

Wiśnie umyć i usunąć z nich pestki,


zalać wodą i gotować około 20 min z cukrem, jeśli ktoś lubi słodsze można dodać więcej cukru lub też mniej.


W czasie gotowania zupy przygotowuję lane kluseczki:
Wbijam jajka do kubeczka, wsypuję sól i mieszam, potem dodaje mąkę i energicznie mieszam , najlepiej widelcem aż do uzyskania konsystencji gęstego lekko lejącego ciasta, jeśli trzeba można dodac mąkę lub jeśli jest za gęste to trochę wody. Konsystencja ciasta powinna być taka jak na zdjęciu, czyli delikatnie spływać z widelca.


Wtedy do gotującej zupy wlewam cienkim strumieniem kluski i mieszam zupę aby kluski sie rozlały i były delikatne i małe.



Można podawać na gorąco lub na zimno. U nas dziś z plackami ziemniaczanymi :)



Smacznego !!