sobota, 6 maja 2017

Ciasto "Krówka"

Dziś podzielę sie z Wami moim pomsłem na krówkę pewnie podobnym do wielu ale troche zmodyfikowanym przeze mnie :)





Składniki:

Ciasto miodowe
500 g mąki tortowej
1 kostka masła 220 g
1/2 szkl cukru
2 jajka
2 łyżeczki sody
2 łyżki miodu

Krem:

250 ml kremówki
250 g serka mascarpone
2 łyżeczki cukru
cukier waniliowy
2 łyżeczki zelatyny rozpuszczone w 1/4 szkl goracej wody

Dodatkowo:

Puszka karmelu
Płatki migdałowe

Wykonanie:

Zrobić kruche ciasto podzielić na 2 części i upiec dwa takie same placki na dwóch blachach wyłożonych papierem. ( jedno moje sie bardziej spiekło dlatego jest ciemniejsze :)


Kremówkę ubić dodać cukier, wymieszać z serkiem mascarpone dodać przestudzoną żelatynę wymieszać



jeden placek posmarować połową karmelu na karmel wyłożyc krem i przykryć drugim plackiem





wierzch posmarować drugą połową karmelu i posypać płatkami migdałowymi i schłodzić w lodówce.
najlepiej na całą noć aż ciasto przejdzie.




Smacznego

poniedziałek, 1 maja 2017

Leśny mech

Po długiej przerwie postanowiłam wrócić do wpisów na blogu, cały czas piekłam i gotowałam ale nie miałam weny na wpisywanie.

Dziś wracam z ciastem które zawsze chciałam przygotować :)
Jest majówka to musi być zielono :)

Zapraszam na leśny mech ciasto znane i lubiane przez wszystkich.






Składniki:

4 całe jajka
1 szkl cukru  (ale niepełna)
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
3/4 szkl oleju
2,5 szkl mąki tortowej
2 łyżeczki proszku(płaskie)
1/2 łyżeczki sody
450 gr mrożonego szpinaku


Wykonanie:

Szpinak rozmrozić i dobrze odcedzić, jeśli jest rozdrobniony to dobrze a jeśli nie to można go zblendować - polecam jednak zawsze zblendować


Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym dodać m i powoli wymieszać, dodać proszek i sodę a na koniec odciśnięty szpinak, wymieszać i włożyć na tortownicę




Piec w piekarniku nagrzanym do 180stopni C około 35 min

po upieczeniu wystudzić( ja piekłam dzień wcześniej)


Skroić wierzch tako około 1/3 części ciasta z wierzchu i pokruszyć( moja rada zdjąć tą brązową skórkę bo kolor powinien być ładny zielony)




Przygotować krem:

1/2 l kremówki
1 galaretka cytrynowa
starta skórka z 1 cytryny i \
3 łyżeczki soku z cytryny

Wykonanie:

galaretkę wymieszać w 1 szkl wody gorącej i wystudzić
Kremówkę ubić i dodać do niej tężejącą galaretkę, skórkę z cytryny oraz sok, wymieszać i gęsta masę nakładać na ciasto ( ciasto wcześniej skropić wodą z cukrem i cytryną)



Na masę wysypać pokruszone ciasto i udekorować pestkami granatu




Schłodzić w lodówce około 2 godz.

Smacznego :)