sobota, 23 maja 2015

Placek z rabarbarem

Najprostszy i szybki placek z rabarbarem jest sezon jest maj to trzeba piec.




Składniki:

4 jajka
1 szkl cukru ( niepełna)
1 cukier waniliowy
2 szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl oleju słonecznikowego



Wykonanie:

Jajka ubić z cukrem do białości około 10 min tak aby podwoiły objętość.


Do jajek dodać mąke wymieszać


Potem wsypać proszek do pieczenia i wymieszać, na końcu wlać oliwę i wymieszać wszystko.

Wyłożyć ciasto na blachę 23/33.

Rabarbar (3 łodygi) umyć, obrać i pokroić na 1,5 cm kawałki i ułożyć je na cieście.




Posypać 2 łyżeczkami cukru.


Piec około 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 Stopni C.


Po wystudzeniu polać delikatnie lukrem przygotowanym z gorącej wody wymieszanej z cukrem pudrem


Smacznego

środa, 20 maja 2015

Leczo z czerwoną fasolą i ananasem

Proste szybkie i jednogarnkowe danie, dla niektórych to leczo dla innych bigos.
My to zjadamy z gotowanym ryżem.



Składniki:

6 cebul
1/2 kg kiełbasy śląskiej
1/2 słoiczka przecieru pomidorowego
1 puszka czerwonej fasoli
1/2 puszki ananasa w zalewie
olej do podsmażenia
trochę soli
pieprz około 1/2 łyżeczki
papryka ostra około 1/2 łyżeczki
2 łyżki oregano
1 łyżka majeranku


Wykonanie:

Cebulę pokroić w piórka podsmażyć na oleju,


 do cebuli dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę i podsmażyć około 10 min.,


pokroić ananasa i dodać


 fasolę odlać i przepłukać wodą na sicie i dodać do reszty.


Wsypać przyprawy i chwilkę poddusić wszystko, można dolać około 1/2 szkl  wody,


na koniec dodać przecier pomidorowy i jeszcze poddusić około 5 min całość.

Można dodać trochę syropu z ananasa nada potrawie lepszy aromat :)

Podawać z chlebem lub ryżem na ciepło


niedziela, 17 maja 2015

Kurczak na ryżu

Mam ten przepis od dawna i sprawdza się zawsze jako pomysł na dobry i pożywny obiad.


Składniki:

około 1 kg podudzi kurczaka - 7 szt u mnie
2 małe cebule
2 szkl ryżu suchego

Zalewa:
5 szkl wody
1/2 k masła
2 duże łyżki vegetty
1/2 łyżki soli
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu
2 łyżki koncentratu pomidorowego

Wykonanie:

Podudzia myję i zdejmuję z nich całą skórę. Do naczynia żaroodpornego wsypuję 2 szkl ryżu a na ryż wsypuję pokrojoną w kostkę cebulę.


Na to układam kurczaka.


Do garnka wlewam wodę, dodaje masło i wsypuję przyprawy i przecier, podgrzewam aby mało roztopiło,

tak przegotowaną zalewą polewam ryż z kurczakiem, przykrywam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni C zapiekam około 1 godz.


Sugeruję wzięcie większego naczynia moje okazało się za małe i nie zmieściłam całej zalewy.