Łatwe i szybkie ciasto, znane każdemu, delikatnie zmodyfikowałam przepis, zachęcam do wypróbowania.
Składniki
3 pełne szklanki mąki pszennej
1 kostka PALMY lub KASI
6 jajek ( złółtak i białka osobno)
3/4 szkl. cukru - 3 łyżki do caiasta reszta do białek
1/2 op. cukru wanilinowego
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/2 łyżki kakao
1 słoik dżemu - jakiś kwaśny u mnie z czarnej pożeczki
1 budyń waniliowy
szczypta soli
Wykonanie:
Żółtka oddzielamy od białek, z mąki, margaryny, zółtek, proszku i cukru waniliowego oraz 3 łyżek cukru zwykłego ( reszta cukru do białek)
Blachę o wymiarach 24cm /35cm wykłądamy papierem i na dno skubiemy lub kruszymy jak kto woli połowę ciasta białego i ciemnego tak aby powstała mozaika, potem lekko przygniatamy ciasto rękoma aby wypełniło całe dno blachy.
na warstwę dżemu wykąłdamy ubite białka z dodatkiem cukru i proszku budyniowego i na tą warstwę ponownie skubiemy pozostałe ciasto białe na przemian z ciemnym.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i pieczemy około 45 min na termoobiegu, po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO :)