sobota, 10 stycznia 2015

Kruszon - Pleśniak - Skubaniec - po mojemu :)


Łatwe i szybkie ciasto, znane każdemu, delikatnie zmodyfikowałam przepis, zachęcam do wypróbowania.




Składniki

3 pełne szklanki mąki pszennej
1 kostka PALMY lub KASI
6 jajek ( złółtak i białka osobno)
3/4 szkl. cukru - 3 łyżki do caiasta reszta do białek
1/2 op. cukru wanilinowego
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/2 łyżki kakao
1 słoik dżemu - jakiś kwaśny  u mnie z czarnej pożeczki
1 budyń waniliowy
szczypta soli


Wykonanie: 

Żółtka oddzielamy od białek, z mąki, margaryny, zółtek, proszku i cukru waniliowego oraz 3 łyżek cukru zwykłego ( reszta cukru do białek)


zagniatamy sprężyste ciasto, dzielimy je na 2 części, do jednej dodajemy kakao i dobrze zagniatamy aby całe kakao zmieszać z ciastem.


Blachę o wymiarach 24cm /35cm wykłądamy papierem i na dno skubiemy lub kruszymy jak kto woli połowę ciasta białego i ciemnego tak aby powstała mozaika, potem lekko przygniatamy ciasto rękoma aby wypełniło całe dno blachy.


na ciasto wykładamy dżem


na warstwę dżemu wykąłdamy ubite białka z dodatkiem cukru i proszku budyniowego i na tą warstwę ponownie skubiemy pozostałe ciasto białe na przemian z ciemnym.


Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i pieczemy około 45 min na termoobiegu, po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO :)


czwartek, 8 stycznia 2015

Klopsiki - jeżyki z marchewką, ryżem i przyprawami

Po świątecznych ciężkich od jedzenia dniach i potrawach bardziej wykwintnych, czas na coś normalnego. Postanowiłam zrobić klopsiki z marchewką i ryżem ale dodałam do nich trochę inne przyprawy, dzięki temu maja one ciekawszy smak.





0,5 kg mięsa mielonego
10 dkg ryżu
3 marchewki średnie
2 jajka
4 łyżki majeranku
2 łyżki ziół prowansalskich
2 ząbki czosnku
1 cebula
0,5 łyżki carry
0,5 łyżki imbiru milonego
0,5 łyżeczki lubczyk
0,5 łyżeczki papryki ostrej
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku
przecier pomidorowy- najlepiej domowy litrowy słoik, jeśli nie to kartonik 0,5 l przecier






Wykonanie:

10 dkg ryżu zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 min


Marchew ścieramy na tarce na dużych oczkach, cebulę i czosnek drobno siekamy,


dodajemy przyprawy, wbijamy jajka i wszystko razem dokładnie mieszamy. Formujemy klopsiki i układamy na blaszce wysmarowanej oliwą, wkładamy do piekarnika na 10 min i zapiekamy,


potem wyjmujemy z piekarnika zalewamy przecierem pomidorowym (jeśli jest za gęsty rozrzedzam go wodą), dobrze jeśli jest go dużo, około 1 litr przecieru żeby klopsiki dusiły się w pomidorach po zalaniu  przykrywamy blachę i wkładamy ponownie do piekarnika na około 35 min w temperaturze 180 stopni C