sobota, 25 kwietnia 2015

Placek z kefirem

Jeśli ma być szybko coś słodkiego jakiś fajny placek, który zawsze się udaje to polecam placek z kefirem.
Ja zrobiłam go z lekką modyfikacją bo dodałam kakao.
Najlepiej smakuje z drążonymi wiśniami jednak nie miałam i dodałam jabłka.



Składniki:

3 jajka
1 szkl cukru
1 szkl kefiru lub maślanki
2 i 1/2 szkl mąki
1/2 szkl oleju
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao
4 średnia jabłka


Wykonanie:


Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki tak zwane "ósemki"


Jajka ubijamy z cukrem jakieś 10 minut potem dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia kefir i olej i wszytko dokładnie mieszamy.


2/3 ciasta wykładamy na wysmarowaną tłuszczem blachę 23/33 a do pozostałej 1/3 ciasta dodajemy łyżkę kefiru i 2 łyżeczki kakao - mieszamy i wykładamy ciemne ciasto na białe w nieregularny
sposób.


Na wierzch układamy ósemki jabłek lekko je wduszając w ciasto

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 18 stopni C około 40 min




Biszkopt - przepis podstawowy

Tym razem nie będzie ładnie i apetycznie ale będzie trochę technicznie jeśli tak można nazwać podstawowy przepis na biszkopt z dokładną instrukcją.

Podzielę się z wami przepisem na biszkopt, którego nauczyła mnie moja mama.
Każdy ma swój sposób na udany biszkopt a jest ich wiele.

Mój wygląda tak:


Składniki:

5 jajek
3/,4 szkl cukru
3/4 szkl mąki pszennej
1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Jajka najlepiej gdyby były wyjęte z lodówki na godzinę przed ale nie jest to konieczne.
Wbijamy całe jajka do miski od miksera i wsypujemy cukier i na zwolnionych obrotach powoli


ubijamy aż się całkowicie połączą i potem zwiększamy obroty miksera do maximum i ubijamy jajka przez 40 min.

Po tym czasie masa jajeczna  3 razy zwiększyła swoją objętość i stała się lekko gęsta, nie będzie sztywna jak w przypadku ubijania samych białek.


Po zakończeniu ubijania mieszam mąkę z mąką ziemniaczaną i proszkiem i małymi porcjami przesiewając przez sitko dodaję do ubitych jajek, delikatnie mieszając drewnianą albo plastikową łyżką.

Wymieszaną masę przelewam do tortownicy wyrównuję lekko i piekę około 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Zanim wyjmę z pieca sprawdzam czy jest upieczony poprzez nakłucie drewnianym patyczkiem.


środa, 22 kwietnia 2015

Sałatka dietetyczna nr 2

Idziemy za ciosem i drugi dzień z sałatką, tym razem twórczość własna więc nie wiem jak ją nazwać ale smakuje dobrze. i najważniejsze jest dietetyczna :):):)

Zachęcam do spróbowania  :)



Składniki:

Sałata lodowa
1 brokuł
4 małe pomidory
1/2 opakowania sera feta
1 cebula
3 łyżki oleju KUJAWSKI  z bazylią i cytryną
Sos sałatkowy KNORR - grecki





Wykonanie:

Brokuł wrzucić na wrzącą osoloną wodę  i tym razem gotować 5 min - wystudzić.




Sałatę postrzępić na kawałki, cebulę pokroić w piórka, pomidora w kostkę i ser w kostkę.
Wymieszać wszystkie składniki i polać sosem przygotowanym w/g przepisu na opakowaniu używając oleju smakowego - ten z cytryną daje bardzo leki i świeży smak całej sałatce.







wtorek, 21 kwietnia 2015

Dietetyczna sałatka z brokułem

Wiosna ... lato.... blisko a po zimie zostało tu i tam co nieco :)
Czas trochę urozmaicić dietę i na kolację zamiast kanapki z szynką i serem zrobić na przykład  taką oto sałatkę :)



Składniki:

1 brokuł
1/2 opakowania sera feta
1 mały jogurt naturalny
1 duży ząbek czosnku
garść ziaren słonecznika
sól i pieprz







Wykonanie:

Brokuł podzielić na różyczki i wrzucić do wrzące osolonej wody i gotować około 5 minut, odcedzić i ostudzić.


Fetę pokroić w kostkę ułożyć na talerzu na przemian z brokułem.


czosnek przecisnąć przez praskę, posolić i wymieszać z jogurtem naturalnym, dodać pieprz.
Tak przygotowanym sosem polać brokuł i posypać ziarnami słonecznika.


Wstawić na chwilkę do lodówki aby sałatka była zimna.

Smacznego !!!