sobota, 18 czerwca 2016

Biszkopt z kremem i truskawkami

Jest sezon na truskawki to trzeba je jeść.
Dlatego postanowiłam dziś upiec dość tradycyjne ciasto z kremem budyniowym i truskawkami




Składniki:

Biszkopt
5 jajek
3/4 szkl cukru
3/4 szkl mąki
2 łyżeczki kakao
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

budyń waniliowy
cukier puder
1 kostka masła

około 1 kg truskawek
galaretka truskawkowa na 0,5 l wody

Wykonanie:

Biszkopt u mnie piekę tradycyjnie ubijając całe jajka z cukrem przez około 30 min, po tym czasie dodaje powoli mieszając łyżką suche składniki przesiane przez sito.
Piekę około 30 min w piekarniku do 180 stopni C, blacha 23/33.

Po upieczeniu wystudzić i zdjąć wierzchnią warstwę z biszkoptu, nasączyć wodą z cukrem i odrobiną alkoholu.

Przygotowac krem:
Ugotować budyń na pół litra mleka ale mleka wziąć o 1/4 szkl mniej, pozostyawić do wystudzenia, masło wyjęte kilka godzin wcześnie z lodowki zmiksować z 2 łyżeczkami cukru pudru i dodawać po 1 łyżce wystudzony budyń, aż do połączenia składników.


Krem wyłożyć na ciasto.


Na kremie poukładać umyte truskawki i zalać galaretką przygotowaną tez w mniejszej ilości wody.
wstawić do lodówki do stężenia