sobota, 16 maja 2015

Bananowiec - karmelowiec

Nie wiem jak się nazywa to ciasto ale ja je nazywam bananowo - karmelowe z uwagi na dodatek bananów i kremu karmelowego. Połączenie smaku karmelu z bananami i ukrytymi w środku piernikami jest rewelacyjne.



Składniki:

Biszkopt kakaowy

7 jajek
1 szkl cukru( niepełna)
1 szkl mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jajka ubijam z cukrem do białości aż 3 razy zwiększą swoją objętość, do tak ubitych jajek dodaje po łyżce przesianą mąkę z proszkiem i kakao i powoli mieszam drewnianą łyżką. Po wymieszaniu przelewam ciasto na blachę wyłożoną papierem. Piekę w temperaturze 180 stopni C około 30 min. Sprawdzam zawsze przed wyjęciem patyczkiem czy jest upieczone.




Składniki pozostałe:

puszka masy karmelowej  400 g
1 kostka masła 200 g
1 słoik powideł śliwkowych
pierniki katarzynki albo inne mogą być w polewie lukrowej drobne pierniki ( byle nie w czekoladzie i z nadzieniem)
około 4 banany
polewa czekoladowa - gotowa lub robiona samodzielnie

Wykonanie:

Po wystudzeniu biszkoptu ( najlepiej na drugi dzień) przecinam go na pół i smaruję powidłami



zostawiają około 2 -3  łyżek na drugą warstwę ciasta. Na powidła układam pierniki które wcześniej moczę w wodzie z sokiem z cytryny i odrobiną alkoholu :)


 na warstwę pierników nakładam krem karmelowy, który przygotowuję miksując



masło w temperaturze pokojowej i dodaję do masła po łyżce masy karmelowej. Na krem karmelowy kładę drugą połowę ciasta i nasączam je wodą z sokiem i alkoholem, smaruję resztą powideł i układam pokrojone w plasterki banany jeden przy drugim.



Banany polewam lekko przestudzoną polewą którą przygotowuję z :
7 dkg masła
3 łyżek mleka
5 łyżeczek cukru
2 łyżeczek kakao ( czubatych)

Kopytka z marchewką

Przepisu na kopytka nigdy nie miałam zawsze robiłam je na "oko" Gotowane ziemniaki w mundurkach, zmielone w maszynce dodajemy do niech mąkę jajka i gotowe. Ale w końcu postanowiła sprawdzić ile czego dodaję aby były takie jak zwykle i tak powstał mój przepis.






Składniki:

około 2 kg ziemniaków (już po obraniu)
4 jajka
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
2,5 szkl mąki pszennej
sól



Wykonanie:

Znalazłam szybszy sposób i ziemniaki obieram, gotuję w osolonej wodzie a po ugotowaniu i odlaniu przeciskam przez praskę lubi gniotę tłuczkiem do ziemniaków dodaję jajka i mieszam i pozostawiam do ostudzenia.


Jak ostygną wykładam na stolnicę i dodaję mąki obie i troszkę soli i zagniatam ciasto, ciasto nie może się kleić ale tez nie powinno być zbyt twarde, dzięki dodaniu mąki ziemniaczanej moje kopytka sa delikatne i nie rozpadają się podczas gotowania

Z dobrze zagniecionego ciasta formuję wałeczki o grubości około 2,5 CM i kroję na ukos aby powstały kopytka.


Wrzucam na osoloną wrzącą Wodę i gotuję około 5 min.
Dziś podałam je z gotowaną marchewką do której robię sos z mąki i masła - tak zwaną zasmażkę

Jest to przepisu na dość sporą ilość kopytek, dla nas on wystarcza na obiad a także do podsmażenia na kolację - uwielbiamy tę wersje kolacyjną dlatego zawsze robie dużą porcję.

Smacznego



środa, 13 maja 2015

Spaghetti alla carbonara

Pomysł na szybki obiad, bardzo smaczny ale trochę kaloryczny, jest to carbonara trochę po mojemu ale robiona bez wspomagaczy.






Składniki:

około 40 dkg podwędzanej kiełbaski lub boczku
opakowanie makaronu spaghetti
3 średnie cebule
3 ząbki czosnku
400 mln śmietanki 30%
3 żółtka
15 dkg żółtego sera
sól i dość sporo pieprzu



Wykonanie:

Kiełbaskę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na odrobinie oleju, dodać do tego pokrojoną drobno cebulę i czosnek, wszystko podsmażyć.



Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu aby był al dente.

Żółtka wymieszać z solą i pieprzem i dodać śmietankę i dokładnie wymieszać, po podsmażeniu


kiełbaski z cebulką  zmniejszyć ogień i wlać śmietanę z żółtkami i powoli doprowadzić do wrzenia


ciągle mieszając, żółtka powinny się ściąć ale nie gotować zbyt długo (są przepisy w których mowa aby wcale nie gotować tylko dodać do gorącego makaronu) ja jednak wolę lekko ścięte.
Tak przygotowany sos połączyć z makaronem i dodać na końcu starty se i wymieszać, doprawić w razie potrzeby jeszcze pieprzem.

Smacznego