sobota, 13 grudnia 2014

Drożdżowy sypany

W związku z tym, że ostatnio cierpię na  chroniczny brak czasu w domu jak i w pracy, postanowiłam zrobić drożdżowe ciasto które nie wymaga zbyt wiele pracy, rośnie samo a ja w tym czasie mogę robić inne ważne rzeczy :)


Składniki:
10 dkg. drożdży
1 szkl cukru
1 szkl ciepłego mleka
1 opakowanie cukru waniliowego
5 jajek
1 szkl.oleju (słonecznikowy lub rzepakowy)
5 szkl. mąki tortowej


Na dnie miski rozkruszamy drożdże i na nie sypiemy cukier oraz cukier waniliowy

do tego wlewamy szklankę ciepłego mleka

na to wlewamy jajka uprzednio rozkłócone

na to wlewamy olej i zasypujemy całość mąką


odstawiamy na dwie godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu

po dwóch godzinach mieszamy zawartość dużą drewnianą łyżką lub mikserem ze specjalnymi końcówkami do ciasta drożdżowego i pozostawiamy na kolejną godzinę.

Po tym czasie przygotowujemy kruszonkę:

1 szkl mąki
8 dkg masła
6 łyżek cukru
pół paczki cukru waniliowego
masło roztopić w małym garnuszku i wlać do mąki zmieszanej z cukrem, mieszać cały czas aż do uzyskania konsystencji kruszonki.

Wykładamy ciasto na wysmarowaną tłuszczem blachę, posypujemy kruszonką i wstawiamy do zimnego piekarnika. nastawiamy temperaturę 150 stopni C i termoobieg i pieczemy około 45 min.
Stopniowe nagrzewanie się piekarnika z ciastem sprawi, że ciasto będzie rosło i piekło się jednocześnie



Mam nóż i nie  zawaham się go używać, od dziś wszystko będzie łatwiejsze  :)