niedziela, 1 lutego 2015

Zielono mi czyli ciasto SHREK

Zielono mi, na przywołanie wiosny albo na rozweselenie ponurej zimy :)




Składniki:

Ciasto:

5 jajek
3/4 szkl cukru
3/4 szkl mąki pszennej
1 i 1/2 łyżki mączki ziemniaczanej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa zielona

900 ml soku Zielony PYSIO ( u mnie 3 buteleczki PYCHOLANDI ZIELONEJ po 330 ml każda)
3 budynie śmietankowe

Masa śmietankowa

2 zielone galaretki-u mnie agrestowe
500 ml śmietany kremówki




Dodatkowo 

1 zielona galaretka
2 paczki delicji ( najlepiej tez jakiś zielonych)

Wykonanie:

Wbijam jajka całe do miski miksera, wsypuję cukier i ustawiam mikser na nodze, przez pierwsze 5 min ubijam na wolnych obrotach a potem daję na max i zostawiam na  ponad pół godziny. Po ubiciu jajek z cukrem do białości dodaję po trochu przesianą mąkę z cukrem i delikatnie mieszam, po wymieszaniu wylewam na blachę wyłożoną papierem i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na 30 min.



Po wystudzeniu zdejmuję z biszkoptu wierzchnią skórkę i wykładam na niego jeszcze gorący budyń ugotowany na zielonym soku PYSIO.


 Studzę i wykładam na to delicje czekoladą do góry.


Dwie galaretki przygotowuję rozpuszczając w połowie wody i po wystudzeniu dodaję powoli do ubitej wcześnie kremówki ( galaretka musi się już lekko zacząć ścinać, wtedy ją dodawać do śmietany), tak ubitą śmietanę z galaretką wykładam na delicję i wstawiam do lodówki aby dobrze stężała. W tym czasie przygotowuję ostatnią galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu i po wystudzeniu wylewam na  warstwę śmietanową i wstawiam do lodówki.




Ciasto snikers

Dawno mnie nie było ale za to teraz zaprezentuję pyszne ciasto.
Znalazłam przepis na nie w książce do której nie zaglądałam od 10 lat !

Snikersa lubimy chyba wszyscy :)




Składniki:

Ciasto

60 dkg mąki
3/4 szkl. cukru
2 całe jajek
2 żółtka
20 dka KASI
3 łyżki mleka
2 łyżki miodu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 op. cukru wanilinowego

Polewa orzechowa

1/2 k. KASI
4 łyżki cukru
2 łyżki miodu
20 dkg posiekanych orzechów włoskich

krem 1

2 opakowania budyniu śmietankowego
3 szkl mleka

krem 2

Puszka karmelu ( mleko skondensowane słodzone gotowane 3 godz. w kąpieli wodnej ) lub gotowy ze sklepu :)

Wykonanie:

Z mąki i pozostałych składników zagniatamy kruche  ciasto , kulę z ciastem dzielimy na 3 równe części

i wykładamy na blachę wielkości 24/35 cm wcześniej wyłożoną papierem pergaminowym ( jak ktoś ma trzy równe  a jeśli nie to można na jednej upiec po kolei trzy placki wykładając za każdym razem nowy pergamin). Na ostatni placek wykładamy  masę orzechową którą przygotowujemy w następujący sposób: siekamy orzechy, roztapiamy Kasię z cukrem i z miodem i podsmażamy  około 2 - 3 min na wolnym ogniu po czym zdejmujemy i lekko studzimy.



Po upieczeniu placki studzimy.



Gotujemy budyń w 3 szklankach mleka i lekko ciepły wykładamy na pierwszy placek, przykrywamy drugim na który wykładamy karmel rozsmarowując go po całym placku i kładziemy na niego trzeci


placek z orzechami na wierzchu, dociskamy delikatnie i blachę przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień kiedy placki nawilżeją pod wpływem kremów.





Smacznego :)