poniedziałek, 12 stycznia 2015

Potrawka z kurczaka z warzywami

Pomysł na ciekawe podanie mięsa z piersi z kurczaka.
Można ją nawet nzawać potrawką. :)




Składniki:

3 cebule
1 kg filetów z piersi kurczaka
1 op. mrożonej zielonej fasoli 450 g
2 op mieszanki warzyw ( marchew, kalafior, brokuł) 2 x 450 g
1 łyżka mielonego curry
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka imbiru
1 łyżka  suszonych liści lubczyku
3 łyżki ziół prowansalskich
sól i pieprz

Wykonanie:

Cebulę pokrioić w piórka i podsmażyć na 3 łyżkach oleju rzepakowego,


do podsmażonej cebuli dodać mięso pokrojone w kostkę podsmażyć je razem z cebulką dokłądnie mieszajc, podlać szklanką wody,


 dodać wszystkie przyprawy i sól do smaku,


 dodac fasolkę, wymieszać i podgotować okolo 10 min.,


po czym dodać pozostałe warzywa w razie potrzeby dodać kolejną szklankę wody i dusić pod przykryciem około 30 min na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając.


Przygotować zasmażkę: roztopć 2 łyżki masła i dokładnie  wymieszać z 2 łyżkami mąki,  rozrobić dalikatnie z około 150 ml śmietaniki 18 % i dodać powoli do potrawki ciągle mieszając aby nie powstały grudki, zagotować i odstawić z ognia.
Podawać z kaszą lub ryżem



Gofry


W związku z tym, że od Mikołaja otrzymałam wymarzoną gofrownicę, zabrałam się za wyszukiwanie dobrego przepisu na gofry i znalazłam go.
Po wypróbowaniu wcześniej dwóch innych przepisów uznałam, że ten jest najlepszy!! Źródło znajduje się TUTAJ ja go tylko delikatnie zmodyfikowałam :)




Składniki:

2 szkl. mąki pszennej
2 szkl. mleka
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka  cukru waniliowego
2 łyżki cukru
1/3 szkl. oleju rzepakowego
2 jajka

Wykonanie:

W przepisie źródłowym  jest napisane aby oddzielić żółtka od białek i  białka ubić i dodać je na koniec, ja zmiksowałam całe jajka na puszystą masę wraz z sola i cukrem i potem dodałam pozostałe składniki i dokładnie wymieszałam, ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany.
Po zmiksowaniu należy nakładać na gofrownice odpowiednią porcję małą nabierką i piec około 3 i 1/2 min