Można ją nawet nzawać potrawką. :)
Składniki:
3 cebule
1 kg filetów z piersi kurczaka
1 op. mrożonej zielonej fasoli 450 g
2 op mieszanki warzyw ( marchew, kalafior, brokuł) 2 x 450 g
1 łyżka mielonego curry
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka imbiru
1 łyżka suszonych liści lubczyku
3 łyżki ziół prowansalskich
sól i pieprz
Wykonanie:
Cebulę pokrioić w piórka i podsmażyć na 3 łyżkach oleju rzepakowego,
do podsmażonej cebuli dodać mięso pokrojone w kostkę podsmażyć je razem z cebulką dokłądnie mieszajc, podlać szklanką wody,
dodać wszystkie przyprawy i sól do smaku,
dodac fasolkę, wymieszać i podgotować okolo 10 min.,
po czym dodać pozostałe warzywa w razie potrzeby dodać kolejną szklankę wody i dusić pod przykryciem około 30 min na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając.
Przygotować zasmażkę: roztopć 2 łyżki masła i dokładnie wymieszać z 2 łyżkami mąki, rozrobić dalikatnie z około 150 ml śmietaniki 18 % i dodać powoli do potrawki ciągle mieszając aby nie powstały grudki, zagotować i odstawić z ognia.
Podawać z kaszą lub ryżem