sobota, 7 marca 2015

CIASTO MARCHEWKOWE

Proste, szybkie, lekko wilgotne, aromatyczne ciasto marchewkowe.






 Składniki:

6 jajek
3 szkl. utartej marchewki (około 6 średniej wielkości marchewek)
3 szkl. mąki
2 szkl. cukru
1 i 1/2 szkl oleju
2 łyżeczki sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
duża garść rodzynek


Wykonanie:

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą białą masę, dodać olej zmiksować, potem dodać mąkę, sodę, proszek i cynamon i dokładnie zmiksować, na końcu dodać startą marchewkę i rodzynki. Dokładnie wymieszać i wyłożyć na natłuszczoną blachę.



Ciasto jest na dużą blachę o wymiarach 35cm na 35 cm.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C  około 40 min.



Po upieczeniu posmarować polewą czekoladową, ja ją zrobiłam bardzo łatwo
roztopiłam tabliczkę mlecznej czekolady z łyżeczką masła i 2 łyżeczkami mleka.
Podałam z odrobinką serka waniliowego.... PYCHA :)





środa, 4 marca 2015

KRUCHE CIASTECZKA

Tak bardzo za mną chodziły, że postanowiłam je upiec.
Proste kruche ciasteczka z dżemem




Składniki

3 szkl. mąki
250 g KASI
2 złótka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier wanilinowy
1/2 szkl cukru
ulubiony dżem ( u mnie powidła śliwkowe własne :)





Z podanych składników zagniatamy dokładnie kruche ciasto aby było jednolite.
Wałkujemy  na grubość około 1/2 cm ( trzeba wałkować ostrożnie bo ciasto jest kruche i się delikatnie rozwarstwi) i wycinamy ulubione kształty - u mnie okrągłe i na środek kładziemy odrobinę dżemu. 
Pieczemy około 20 min. w piekarniku nagrzanym do około 180 stopni C