czwartek, 28 maja 2015

Risotto z szynką i groszkiem

Wracam do domu w pośpiechu, za godzinę mam zebranie w szkole, rodzinka głodna, zakupów nie zdążyłam zrobić i co tu na obiad?? Co mam w domu ??

Okazuje się ze składniki na to risotto mam ...hurrraa !!



Składniki: 

2  szkl ryżu
20 dkag podwędzanej dobrej szynki
2 cebule
puszka groszku konserwowego (albo szklanka mrożonego)
2 łyżki przyprawy warzywko
około 4 szkl wody
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżka  oregano
sól do smaku
10 dkag sera żółtego (może być parmezana)


Wykonanie:

Cebulę kroję w kostkę, podsmażam na oleju, w tym czasie kroję szynkę również w kostkę i dodaję do cebuli i podsmażam wszystko razem, jak już cebulka się zeszkli a szynka jest podsmażona


 wsypuje ryż, dodaję przyprawy i wlewam około 2 szkl wody, mieszam do zagotowania, po zagotowaniu mieszam od czasu do czasu przez około 15 min i dolewa wody , w sumie powinno nam wyjść około 4 no moze 4,5 szkl wody ale to zależy od kleistości ryżu.
Jeśli groszek mam mrożony to po pierwszych 15 min dodaję groszek i gotuje razem z ryżem kolejne 15 min a jeśli groszek jest z puszki to mozgę go dodać tuż przed końcem przyrządzania,
Trzeba sprawdzać czy ryż jest miękki i mieszać żeby się nie przypalił


po około 30 min potrawa jest gotowa, na talerzu można posypać posiekaną zieloną pietruszką i żółtym startym serem


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz