Okazuje się ze składniki na to risotto mam ...hurrraa !!
Składniki:
2 szkl ryżu
20 dkag podwędzanej dobrej szynki
2 cebule
puszka groszku konserwowego (albo szklanka mrożonego)
2 łyżki przyprawy warzywko
około 4 szkl wody
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżka oregano
sól do smaku
10 dkag sera żółtego (może być parmezana)
Wykonanie:
Cebulę kroję w kostkę, podsmażam na oleju, w tym czasie kroję szynkę również w kostkę i dodaję do cebuli i podsmażam wszystko razem, jak już cebulka się zeszkli a szynka jest podsmażona
wsypuje ryż, dodaję przyprawy i wlewam około 2 szkl wody, mieszam do zagotowania, po zagotowaniu mieszam od czasu do czasu przez około 15 min i dolewa wody , w sumie powinno nam wyjść około 4 no moze 4,5 szkl wody ale to zależy od kleistości ryżu.
Jeśli groszek mam mrożony to po pierwszych 15 min dodaję groszek i gotuje razem z ryżem kolejne 15 min a jeśli groszek jest z puszki to mozgę go dodać tuż przed końcem przyrządzania,
Trzeba sprawdzać czy ryż jest miękki i mieszać żeby się nie przypalił
po około 30 min potrawa jest gotowa, na talerzu można posypać posiekaną zieloną pietruszką i żółtym startym serem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz