sobota, 30 maja 2015

Drożdżowy tradycyjny z rabarbarem

Często piekę drożdżowe ciasto i mam na nie kilka przepisów, w zależności od tego na co mam ochotę, tym  razem podam mój przepis na tradycyjną "drożdżówkę" na blachę o wymiarach 23/33 cm




Składniki:

3 szkl mąki
1/2 szkl cukru
1/3 kostki drożdży
7/8 szkl mleka( niepełna szklanka)
5 jajek
1/3 kostki Kasi
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli




Wykonanie:

Z drożdży, 1 łyżki cukru i połowy ciepłego mleka robię rozczyn. W tym czasie ubijam jajka z pozostałą ilością cukru, do ubitych jajek dodaję mąkę, wrabiam potem po trochu roztopioną i ostudzoną margarynę i na koniec drożdże i resztę mleka, wszystko dokładnie wyrabiam i pozostawiam do wyrośnięcia.


 W tym czasie przygotowuję kruszonkę
1/2 szkl. mąki
4 dkg masła
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego

Roztapiam masło , mąkę mieszam z cukrem i wlewam powoli roztopione masło mieszając łyżka aż powstanie kruszonka - jest to moim zdaniem najlepszy sposób na fajną kruszonkę


Rabarbar kroję w kawałki


Po upływie około 30 do 40 min ciasto powinno podwoić a nawet potroić objętość.
Przekładam ciasto na blachę wysmarowaną tłuszczem i pozostawiam ponownie na około 15 min aby wyrosło,



na tak wyrośnięte ciasto układam rabarbar i posypuję kruszonką.


Wstawiam do piekarnika nagrzanego na 150 stopni C i piekę około 20 min, potem podkręcam temperaturę na 180 stopni C i piekę jeszcze 15 min aż ciasto się zrumieni, zawsze sprawdzam patyczkiem czy jest upieczone :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz