Składniki:
2 pęczki młodej botwiny
10 średnich ziemniaków
bulion około 3 litry
1/3 kostki masła
1 szkl kwaśnej śmietany 12%
1 pęczek koperku
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
pieprz i sól do smaku
1 - 2 łyżek soku z cytryny
Wykonanie:
Botwinę myjemy i kroimy razem z liśćmi i łodygami (możemy sobie darować duże liście)
zalewamy bulionem i gotujemy. W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy w większą kostkę, wrzucamy do podgotowanej botwiny i gotujemy wszystko do miękkości.
Po ugotowaniu dodajemy posiekany koperek i sok z cytryny, jeszcze chwilkę gotujemy, potem dodajemy łyżkę mąki rozmieszaną z wodą około (1/4 szkl zimnej wody)i wszystko zagotowujemy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i odstawiamy do wystudzenia.
Do zimnej zupy dodajemy kwaśną śmietanę dokładnie mieszając aż się rozpuści.
Podajemy na zimno lub na ciepło z gotowanym jajkiem pokrojonym na ćwiartki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz