piątek, 29 maja 2015

Botwinka z jajkiem - po mojemu

Mój szybki i smaczny sposób na zupkę z botwiny, można ją jeść na ciepło i na zimno.




Składniki:

2 pęczki młodej botwiny
10 średnich ziemniaków
bulion około 3 litry
1/3 kostki masła
1 szkl kwaśnej śmietany 12%
1 pęczek koperku
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
pieprz i sól do smaku
1 - 2 łyżek soku z cytryny

Wykonanie:

Botwinę myjemy i kroimy razem z liśćmi i łodygami (możemy sobie darować duże liście)


zalewamy bulionem i gotujemy. W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy w większą kostkę, wrzucamy do podgotowanej botwiny i gotujemy wszystko do miękkości.


Po ugotowaniu dodajemy posiekany koperek i sok z cytryny, jeszcze chwilkę gotujemy, potem dodajemy łyżkę mąki rozmieszaną z wodą około (1/4 szkl zimnej wody)i wszystko zagotowujemy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i odstawiamy do wystudzenia.
Do zimnej zupy dodajemy kwaśną śmietanę dokładnie mieszając aż się rozpuści.
Podajemy na zimno lub na ciepło z gotowanym jajkiem pokrojonym na ćwiartki


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz