niedziela, 11 października 2015

Gruszkowy z budyniem

Zastanawiałam się co upiec, szukałam pomysłów, chodziła za mną szarlotka na kruchym cieście ale ostatecznie zrobiłam na kruchym cieście ale z gruszkami :)
Smak gruszek świetnie komponuje się z budyniem waniliowym.





Składniki:


3 i 1/2 szkl. mąki pszennej tortowej
200 g masła
3/4 szkl cukru
1 jajko i 3 żółtka
3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
3 łyżki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli



Nadzienie:

7-8 średniej wielkości gruszek
sok z cytryny
cukier waniliowy
2 budynie waniliowe bez cukru
4 łyżki cukru
3 szkl mleka
garść płatków migdałowych do posypania




Wykonanie:

Składniki na ciasto połączyć i zagnieść jednolite sprężyste ciasto, podzielić na 2 prawie równe części,



większą zostawić a mniejszą zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika.
Gruszki obrać i pokroić w kostkę zasypać cukrem waniliowym i polać sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.


Budynie ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu używając mniej mleka  czyli 3 szkl(budyń do ciasta musi być gęstszy).



Większą cześć ciasta wyłożyć na posmarowaną masłem blachę 24/34 na to włożyć pokrojone gruszki


i przykryć je gorącym budyniem, budyń nakładać delikatnie bo jest gęsty i nie wylewa się, starać się go rozprowadzić w miarę równomiernie.


Na budyń zetrzeć na tarce ciasto wyjęte z zamrażarki i posypać płatkami migdałowymi.


Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 45 min, może być termoobieg.
Kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu.


Ja wierzch posypałam cukrem pudrem :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz