środa, 7 października 2015

Zupa z dyni - trochę po indyjsku

Jesień, liście żółkną a dynie się pięknie uśmiechają na straganach, więc postanowiłam sięgnąć po jedną z nich i ugotować zupę.
Przepis jest moim pomysłem, wariacją na temat przypraw. Mnie smakuje i zachęcam do spróbowania.
A dynie jeść trzeba bo ma mnóstwo witamin, sprawdźcie sami TU



Składniki:

1 dynia około 2 kg odmiany hakkaido
3 cebule
4 ząbki czosnku
3 średnie marchewki
wywar z warzyw lub z kostki rosołowej około 3-4 l tyle aby zalać dynie
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
1 łyżka Curry
1 łyżeczka mielonego imbiru
2 łyżki ziół prowansalskich
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka ostrej papryki
odrobina chili
pieprz i sól do smaku
1 puszka mleczka kokosowego

Wykonanie:

Cebule i czosnek posiekać i zeszklić na oleju, w tym czasie obrać dynię, wydrążyć pestki i pokroić w kostkę, marchewkę obrać i pokroić,


zalać wszystko bulionem dodać przyprawy i gotować około pół godziny do miękkości marchewki, dynia mięknie trochę szybciej.
zupę zmiksować, i doprawić do smaku solą i pieprzem dodać mleczko kokosowe i zagotować.
Ja podałam z grzankami czosnkowymi


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz