Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego z szynki lub z łopatki
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 czerwone papryki
1 kg ziemniaków ( około)
2 puszki czerwonej fasoli lub 1 fasoli i 1 kukurydzy
1 mały słoiczek przecieru pomidorowego
2 łyżki ziół prowansalskich
1 łyżka majeranku
2 łyżeczki czerwonej papryki
1/4 łyżeczki chili
sól pieprz
około 3-4 l wywaru z warzyw lub wody
Wykonanie:
Cebulę i czosnek posiekać drobno i podsmażyć na oleju,
dodać mięso mielone dalej smażyć, w tym czasie ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać ziemniaki i paprykę pokrojona w kostkę
do mięsa i zalać wywarem lub woda i gotować aż ziemniaki zmiękną, dodać przyprawy, fasolę ( wcześniej należy ja przepłukać
i przecier pomidorowy i gotować jeszcze około 15 min, doprawić do smaku.
Zupka powinna być lekko pikantna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz