środa, 14 października 2015

Zupa meksykańska

Pożywna i rozgrzewająca w sam raz na jesień, zupka która ma wszystko co potrzeba :) nazwałam ją - Meksykańska




Składniki:

1/2 kg mięsa mielonego z szynki lub z łopatki
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 czerwone papryki
1 kg ziemniaków ( około)
2 puszki czerwonej fasoli lub 1 fasoli i 1 kukurydzy
1 mały słoiczek przecieru pomidorowego
2 łyżki ziół prowansalskich
1 łyżka majeranku
2 łyżeczki czerwonej papryki
1/4 łyżeczki chili
sól  pieprz
około 3-4 l wywaru z warzyw lub wody

Wykonanie:

Cebulę i czosnek posiekać drobno i podsmażyć na oleju,


dodać mięso mielone dalej smażyć, w tym czasie ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać ziemniaki i paprykę pokrojona w kostkę


do mięsa i zalać wywarem lub woda i gotować aż ziemniaki zmiękną, dodać przyprawy, fasolę ( wcześniej należy ja przepłukać


 i przecier pomidorowy i gotować jeszcze około 15 min, doprawić do smaku.


Zupka powinna być lekko pikantna.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz