Rogaliki drożdżowe bardzo puszyste.
Miałam ochotę na rogaliki, ale właśnie takie puszyste, drożdżowe, mięciutkie i w środku słodkie nadzienie z marmoladki :)
Potrzebujemy:
1200 dag mąki (około)
10 dkg drożdży
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
3/4 szklanki oleju
5 łyżki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
4 jajka
szczypta soli
Dodatkowo: marmolada lub inne nadzienie
W naczyniu wymieszać mąkę z solą.
Piec około 25 min w piekarniku nagrzanym na 150 stopni C do 180 stopni C
Po wyjęciu z piekarnika przygotować lukier :
cukier puder troszkę gorącej wody i mleka, dodawać tyle żeby lukier miał konsystencje dobrą do smarowania i tak przygotowanym lukrem delikatnie pędzelkiem smarować rogaliki
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz