sobota, 17 października 2015

ROGALIKI DROŻDŻOWE Z MARMOLADĄ


Rogaliki drożdżowe bardzo puszyste.

Miałam ochotę na rogaliki, ale właśnie takie puszyste, drożdżowe, mięciutkie i w środku słodkie nadzienie z marmoladki :)


Potrzebujemy:


1200 dag mąki (około)
10 dkg drożdży
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
3/4 szklanki oleju
5 łyżki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
4 jajka
szczypta soli

Dodatkowo: marmolada lub inne nadzienie

W naczyniu wymieszać mąkę z solą.



W osobnym naczyniu wymieszać drożdże z łyżką cukru


oraz wymieszać wodę z mlekiem i podgrzać, trochę ciepłego płynu wlać do drożdży i pozostawić do wyrośnięcia, w osobnym naczyniu ubić jajka z resztą cukru. Jak rozczyn podwoi swoją objętość wymieszać go z mąką i jajkami i resztą mleka z wodą i olejem dodać cukier waniliowy i miksować wszystko aż się dokładnie połączy, przykryć i pozostawić ciasto do wyrośnięcia



Lekko podsypać mąka i delikatnie wyrobić ciasto, podzielić je na pół a każdą połowę na 4 równe część .

Każdą część wałkować w kształcie koła o średnicy do 30 cm i wycinać z niej 8 trójkątnych

 

kawałków nakładać na nie marmoladę i zwinąć, układać na blaszce wysypanej mąką do wyrośnięcia.



Piec około 25 min w piekarniku nagrzanym na 150 stopni C do 180 stopni C

Po wyjęciu z piekarnika przygotować lukier :

cukier puder troszkę gorącej wody i mleka, dodawać tyle żeby lukier miał konsystencje dobrą do smarowania i tak przygotowanym lukrem delikatnie pędzelkiem smarować rogaliki


Smacznego !




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz