Placki ziemniaczane można jeść cały rok, jedni mówią, że najlepsze są wiosną z młodych ziemniaków ale ja wole je jeść jesienią.
Dlatego dziś na obiad serwuję placki z sosem czosnkowym:)
Składniki
1,20 kg ziemniaków obranych
2 jajka
10 łyżek mąki
1 płaska łyżeczka soli
Sos:
2 ząbki czosnku
mały kubeczek śmietany gęstej 18 %
2 łyżki majonezu
sól i pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki obrać umyć,
i zetrzeć na tarce na bardzo drobno,
zostawić chwilkę w misce aby odstała się woda i spróbować ją odlać, jeśli nie pójdzie odlewanie to przełożyć masę ziemniaczana na gęste sito i odlać nadmiar wody.
Do miski z ziemniakami wbić jajka, wsypać mąkę i sól i wymieszać.
na patelni rozgrzać olej i kłaść łyżką ciasto na gorący olej,
smażyć na średnim ogniu około 3 min z każdej strony, podawać gorące z sosem czosnkowym wykonanym tak - czosnek przecisnąć przez praskę posolić, wymieszać go ze śmietaną i majonezem, doprawić solą i pieprzem.
Ja oczywiście nie mogłam sobie odmówić placków z cukrem - smak mojego dzieciństwa :)))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz