Składniki:
Biszkopt kakaowy
7 jajek
1 szkl cukru( niepełna)
1 szkl mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka ubijam z cukrem do białości aż 3 razy zwiększą swoją objętość, do tak ubitych jajek dodaje po łyżce przesianą mąkę z proszkiem i kakao i powoli mieszam drewnianą łyżką. Po wymieszaniu przelewam ciasto na blachę wyłożoną papierem. Piekę w temperaturze 180 stopni C około 30 min. Sprawdzam zawsze przed wyjęciem patyczkiem czy jest upieczone.
Składniki pozostałe:
puszka masy karmelowej 400 g
1 kostka masła 200 g
1 słoik powideł śliwkowych
pierniki katarzynki albo inne mogą być w polewie lukrowej drobne pierniki ( byle nie w czekoladzie i z nadzieniem)
około 4 banany
polewa czekoladowa - gotowa lub robiona samodzielnie
Wykonanie:
Po wystudzeniu biszkoptu ( najlepiej na drugi dzień) przecinam go na pół i smaruję powidłami
zostawiają około 2 -3 łyżek na drugą warstwę ciasta. Na powidła układam pierniki które wcześniej moczę w wodzie z sokiem z cytryny i odrobiną alkoholu :)
na warstwę pierników nakładam krem karmelowy, który przygotowuję miksując
masło w temperaturze pokojowej i dodaję do masła po łyżce masy karmelowej. Na krem karmelowy kładę drugą połowę ciasta i nasączam je wodą z sokiem i alkoholem, smaruję resztą powideł i układam pokrojone w plasterki banany jeden przy drugim.
Banany polewam lekko przestudzoną polewą którą przygotowuję z :
7 dkg masła
3 łyżek mleka
5 łyżeczek cukru
2 łyżeczek kakao ( czubatych)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz