sobota, 16 maja 2015

Bananowiec - karmelowiec

Nie wiem jak się nazywa to ciasto ale ja je nazywam bananowo - karmelowe z uwagi na dodatek bananów i kremu karmelowego. Połączenie smaku karmelu z bananami i ukrytymi w środku piernikami jest rewelacyjne.



Składniki:

Biszkopt kakaowy

7 jajek
1 szkl cukru( niepełna)
1 szkl mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jajka ubijam z cukrem do białości aż 3 razy zwiększą swoją objętość, do tak ubitych jajek dodaje po łyżce przesianą mąkę z proszkiem i kakao i powoli mieszam drewnianą łyżką. Po wymieszaniu przelewam ciasto na blachę wyłożoną papierem. Piekę w temperaturze 180 stopni C około 30 min. Sprawdzam zawsze przed wyjęciem patyczkiem czy jest upieczone.




Składniki pozostałe:

puszka masy karmelowej  400 g
1 kostka masła 200 g
1 słoik powideł śliwkowych
pierniki katarzynki albo inne mogą być w polewie lukrowej drobne pierniki ( byle nie w czekoladzie i z nadzieniem)
około 4 banany
polewa czekoladowa - gotowa lub robiona samodzielnie

Wykonanie:

Po wystudzeniu biszkoptu ( najlepiej na drugi dzień) przecinam go na pół i smaruję powidłami



zostawiają około 2 -3  łyżek na drugą warstwę ciasta. Na powidła układam pierniki które wcześniej moczę w wodzie z sokiem z cytryny i odrobiną alkoholu :)


 na warstwę pierników nakładam krem karmelowy, który przygotowuję miksując



masło w temperaturze pokojowej i dodaję do masła po łyżce masy karmelowej. Na krem karmelowy kładę drugą połowę ciasta i nasączam je wodą z sokiem i alkoholem, smaruję resztą powideł i układam pokrojone w plasterki banany jeden przy drugim.



Banany polewam lekko przestudzoną polewą którą przygotowuję z :
7 dkg masła
3 łyżek mleka
5 łyżeczek cukru
2 łyżeczek kakao ( czubatych)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz