Jest bardzo prosta w wykonaniu :)
Składniki:
3 kg ogórków
1/2 kg marchwi
1/2 kg cebuli
1 i1/2 łyżka soli
Zalewa
1 i 1/3 szkl cukru
1 szkl. octu 10%
200 mln oleju
2 słoiczki koncentratu pomidorowego (po 200g)
gorczyca
Wykonanie:
Ogórki, marchew i cebule zetrzeć na tarce na kształt plastrów-piórek, przełożyć do dużej miski zasypać solą i wymieszać, pozostawić na 2 godz. aż puszczą sok.
Po tym czasie dodać pozostałe składniki (poza gorczycą) wymieszać i pozostawić jeszcze na pół godz.
Przełożyć sałatkę do czystych wypażonych słoików wsypać do każdego słoika około 1/2 łyżeczki gorczycy, zakręcić słoiki i pasteryzować 15 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz