Jakoś tak nie wiem dlaczego naszło mnie na lekki mały sernik a że tak się złożyło iż miałam w lodówce ser to postanowiłam zrobić najprostszą i łatwą wersję sernika
Składniki:
3 szkl mąki
250 dka masła
3 łyżki cukru
5 żółtek
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki najlepiej jeśli będą miał temperaturę pokojową, dokładnie mieszamy i zagniatamy na jednolite ciasto 3/4 wykładamy na blachę o wymairach około 23/33 a 1/4 zawijamy w folię i wkładamy na 30 mi do zamrażalnika.
Masa serowa
1/2 kg sera - może być z wiaderka
1 jajko
1 budyń śmietankowy
1/2 szkl cukru pudru
1/2 kostki masła
Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajko, ser i budyń i miksujemy. Masę wykładamy na kruche ciasto.
Z białek pozostałych po oddzieleniu żółtek do ciasta ubijamy pianę i dodajemy do niej 1 szkl cukru, pianę wykładamy na ser.
na pianę ścieramy na tarce resztę ciasta po wyjęciu z zamrażarki.
Pieczemy około 50 min w piekarniku nagrzanym na początku do 150 stopni a pod koniec możemy zwiększyć temperaturę do 180 stopni. sprawdzamy przed wyłączeniem piekarnika czy ciasto jest upieczone.
Do tego sernika można dodać owoce, pasują maliny, brzoskwinie z puszki, owoce wykąłdamy na seri przykrywamy je pianą z białek ale bez owoców tez jest pyszny :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz