sobota, 10 stycznia 2015

Kruszon - Pleśniak - Skubaniec - po mojemu :)


Łatwe i szybkie ciasto, znane każdemu, delikatnie zmodyfikowałam przepis, zachęcam do wypróbowania.




Składniki

3 pełne szklanki mąki pszennej
1 kostka PALMY lub KASI
6 jajek ( złółtak i białka osobno)
3/4 szkl. cukru - 3 łyżki do caiasta reszta do białek
1/2 op. cukru wanilinowego
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/2 łyżki kakao
1 słoik dżemu - jakiś kwaśny  u mnie z czarnej pożeczki
1 budyń waniliowy
szczypta soli


Wykonanie: 

Żółtka oddzielamy od białek, z mąki, margaryny, zółtek, proszku i cukru waniliowego oraz 3 łyżek cukru zwykłego ( reszta cukru do białek)


zagniatamy sprężyste ciasto, dzielimy je na 2 części, do jednej dodajemy kakao i dobrze zagniatamy aby całe kakao zmieszać z ciastem.


Blachę o wymiarach 24cm /35cm wykłądamy papierem i na dno skubiemy lub kruszymy jak kto woli połowę ciasta białego i ciemnego tak aby powstała mozaika, potem lekko przygniatamy ciasto rękoma aby wypełniło całe dno blachy.


na ciasto wykładamy dżem


na warstwę dżemu wykąłdamy ubite białka z dodatkiem cukru i proszku budyniowego i na tą warstwę ponownie skubiemy pozostałe ciasto białe na przemian z ciemnym.


Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i pieczemy około 45 min na termoobiegu, po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO :)


1 komentarz: