sobota, 11 kwietnia 2015

Jabłecznik na cieście ucieranym

Postanowiłam sobie przypomnieć moje ulubione ciasta dzieciństwa, jednym z nich był pieczony przez moją mamę jabłecznik na cieście ucieranym z domowym musem jabłkowym.


Składniki:

5 jajek
1 szkl cukru
200 g KASI
3500 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy

1 duży litrowy słoik musu+ jeden mały słoik
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cynamonu


Wykonanie:

Zaznaczę od tego, że jajka i Kasia powinny być w temperaturze pokojowej. :)

Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości


dodać po trochu Kasi, potem mąkę z proszkiem do pieczenia i ucierać aby składniki się dobrze połączyły.


Połowę ciasta wykładamy na blachę  wysmarowaną tłuszczem ( u mie wymary 23/33)


i na to ciasto wykładamy mus jabłkowy wymieszany mączką ziemniaczaną i cynamonem - wyrównujemy i przykrywamy resztą ciasta rozsmarowując bardzo ostrożnie żeby nie zmieszało się z musem.


Ciasto wkałdamy do piekarnika nagrzanego  do 170 stopni C i pieczemy około 40 min może być termoobieg, przed wyjęciem ciasta sprawdzamy czy jest upieczone nakłuwając kijkiem drewnianym.
Po wystudzeniu przygotowujemy lukier mieszając cukier puder z gorącą wodą i smarujemy ciasto.


Smacznego, ja się rozpływam nad smakiem z dzieciństwa :)


1 komentarz:

  1. Chyba podałaś złą ilość mąki
    Nie powinno być 350g??
    I dużo literówek się wkradlo

    OdpowiedzUsuń