Składniki:
Ciasto biszkoptowe
5 jajek
3/4szkle cukru
Ubijamy na sztywno przez około 30 min potem dodajemy wymieszane z sobą 3/4 szkl mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia i 2 duże łyżki kakao - wszystko mieszamy delikatnie i wykładamy na blachę wyłożona papierem ( tylko na dnie) i pieczemy około 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C
Upieczony biszkopt studzimy, zdejmujemy z niego wierzchnią skórkę, nasączamy wodą z cukrem i odrobina cytryny
i smarujemy kwaśnym dżemem - około 1/2 słoika - u mnie powidła
Pozostałe składniki:
Krem bezikowy:
1 puszka karmelu
250 g mała
20 dkg małych bezików
klika kropel alkoholu
Masło w temperaturze pokojowej ubijamy mikserem i dodajemy po łyżce karmelu do powstałej masy dodajemy beziki których nie trzeba rozkruszać bo pod wpływem miksowania się pokruszą.
Gotowy kem wykładamy na wysmarowany dżemem biszkopt i wkładamy do lodówki.
W tym czasie ubijamy 500 ml kremówki 30 % z 2 łyżkami cukru pudru i cukrem waniliowym, pod koniec ubijania dodajemy przestudzona żelatynę, którą przygotowujemy z 2 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szkl gorącej wody.
Ubita śmietane wykładamy na krem robiąc ozdobne ( góry ) łyżką i posypujemy suchym kakao przez sitko.
Ciasto chłodzimy w lodówce około 2 godz i podajemy :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz